Situácia na Ukrajine je zlá, Porošenko sa predčasne vracia z Davosu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa rozhodol skrátiť svoj pobyt v Davose. Hneď po prejave na svetovom ekonomickom fóre odcestuje do vlasti kvôli zhoršeniu situácie na východe Ukrajiny.

21.01.2015 08:05 , aktualizované: 12:44
Petro Porošenko, Davos Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa predčasne vracia z Davosu. Dôvodom je kritická situácia na východe Ukrajiny.
debata (327)

Ozbrojené strety na viacerých miestach na východe Ukrajiny podľa vládnych i povstaleckých síl pokračovali aj v noci na stredu.

Proruskí separatisti ráno uviedli, že v Doneckej oblasti za uplynulých 24 hodín zahynulo pri paľbe ukrajinskej armády päť civilistov a ďalších 13 osôb utrpelo zranenia, vrátane dvoch detí. Tlačové stredisko protipovstaleckej operácie ukrajinských síl naopak informovalo o pokračujúcom ostrieľovaní vládnych pozícií rebelmi a to použitím všetkých druhov zbraní.

Dlhodobo najostrejšie boje hlásia najmä z doneckého letiska. Paľba rebelov sa podľa Kyjeva nezameriava len na pozície ukrajinských ozbrojených síl, ale aj na ich zázemie s cieľom znemožniť im zásobovanie a prísun posíl.

Podľa ukrajinského armádneho analtika Dmytra Tymčuka aktivita protivníka zosilnela ja v smere na mesto Mariupol. Cieľom intenzívnej paľby tam podľa bolo bolo odpútať pozornosť od preskupovania „rusko-teroristických jednotiek“, čo je termín, ktorým Kyjev označuje sily vzbúrencov podporované ruskou armádou. Dodal, že separatistom pri Mariupole pribudli posily v podobe živej sily i obrnenej techniky.

Moskve jej opakované tvrdenia, že svojich vojakov do bojov neposiela, neverí. Tymčuk tvrdí, že Rusko cez úseky hraníc, ktoré kontrolujú rebeli, presunulo do Donecka 12 tankov a niekoľko oddielov pechoty. Ide vraj o náhradu za straty utrpené v bojoch najmä okolo doneckého letiska a obce Pisky.

Ukrajina rozšíri stav ozbrojených síl na 250-tisíc ľudí

Stav ukrajinských ozbrojených síl sa rozšíri o 68-tisíc ľudí, celkovo tak budú mať zhruba 250-tisíc príslušníkov. Podľa agentúry Reuters to povedal premiér Arsenij Jaceňuk, podľa ktorého je návrh príslušného zákona už pripravený.

Predseda vlády o hotovej predlohe príslušného normatívneho aktu informoval na zasadnutí svojho kabinetu v Kyjeve. Spresnil pritom, že z plánovaného početného stavu bude vojakov 204-tisíc.

Večer budú o Ukrajine rokovať v Berlíne

Situáciou na východe Ukrajiny by sa v stredu v Berlíne mali zaoberať aj ministri zahraničných vecí Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka.

V predvečer berlínskej schôdzky Ukrajina obvinila Rusko, že sa do útokov na kontrolný tábor vládnych síl pri Luhansku zapojili aj jednotky ruskej armády. „Pri porušení všetkých predchádzajúcich dohôd boli ukrajinské jednotky napadnuté, a to oddielmi ruskej armády,“ povedal novinárom armádny hovorca Andrij Lysenko. „Ukrajinské sily zastavili postup ruských jednotiek. Situácia v bojovej zóne je vážna, ale pod našou kontrolou,“ dodal.

Moskva neustále popiera, že by na Ukrajinu vyslala svoje jednotky. Prezident Vladimir Putin len pripustil, že sa do bojov mohli zapojiť Rusi ako dobrovoľníci. Ruské ministerstvo obrany v utorok poprelo nové ukrajinské obvinenia o vyslaní ruských posíl separatistom v podobe stoviek vojakov a ťažkej výzbroje ako „halucinácie“.

Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla minulého roka vyžiadal už vyše 4 800 mŕtvych.

327 debata chyba
Viac na túto tému: #Davos #Ukrajina #Petro Porošenko