Hranicu Ukrajiny prekročilo 2 000 ruských vojakov, tvrdí Porošenko

Zhruba 2 000 ruských vojakov prekročilo hranice s Ukrajinou a spoločne s nimi prišlo 200 tankov a obrnených vozidiel.

21.01.2015 11:45 , aktualizované: 16:05
Ukrajina, Petro Porošenko, prezident Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (485)

Pre Bloomberg TV Europe to povedal ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý sa kvôli vážnej situácii vo svojej krajine rozhodol skrátiť návštevu Svetového ekonomického fóra v Davose.

Podľa informácií síl lojálnych voči Kyjevu aj podľa proruských separatistov z východu Ukrajiny ozbrojené strety v Donbase pokračovali v noci a trvajú aj cez deň. Rusko ale tvrdenia o jeho vojenskej účasti v konflikte odmieta.

„Situácia sa stále zhoršuje. Dostal som informácie, že ukrajinskú hranicu prekročilo 2 000 ruských vojakov. To so sebou nesie nebezpečenstvo ďalšej eskalácie konfliktu,“ povedal Porošenko. Podľa jeho prepočtov bojujú po boku proruských separatistov na východe Ukrajiny 8 000 ruských vojakov a ministerstvo zahraničia v Kyjeve uvádza, že Rusko okolo svojej hranice s Ukrajinou rozmiestnilo viac ako 50-tisíc vojakov.

Lavrov odmieta priznať ruských vojakov na Ukrajine: Nikto nám to nedokázal

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov opäť uisťoval, že Moskva robí všetko, čo je v jej silách, aby sa vyriešila ukrajinská kríza. Na tlačovej konferencii počas dňa v Moskve opäť poprel obvinenia, že z Ruska prúdia k ukrajinským povstalcom vojaci i zbrane a vyhlásil, že toto tvrdenie doteraz nikto nedokázal.

Kyjev v utorok oznámil, že na jeho ozbrojené sily na východe krajiny zaútočili pravidelné jednotky ruskej armády. Ruské ministerstvo obrany informácie o aktivite ruskej armády na Ukrajine označilo za totálny nezmysel.

V súvislosti so stredajším večerným rokovaním v Berlíne s kolegami z Ukrajiny, Francúzska a Nemecka Lavrov uviedol, že Moskva sa bude usilovať o bezodkladné zastavenie paľby po opätovnom zostrení ozbrojených stretov medzi oboma stranami, ku ktorým došlo v posledných dňoch. Hlavnú pozornosť by pritom šéfovia diplomacií mali zamerať na stiahnutie ťažkých zbraní z frontových línií.

Pri doneckom letisku pokračujú boje

Dlhodobo najtvrdšie boje medzi separatistami a ukrajinskou armádou sa v súčasnosti odohrávajú predovšetkým v priestore doneckého letiska. Tlačové stredisko protipovstaleckej operácie ukrajinských ozbrojených síl okrem iného hlási, že rebeli ostreľujú vládne pozície zo všetkých druhov zbraní.

Podľa agentúry Ukrinform jedna dobrovoľníčka, ktorá je na letisku s ukrajinskými vojakmi, na Facebooku napísala, že z tohto bojiska evakuovali 22 zranených, ďalší ešte na odvoz čakajú. Medzi postihnutými je podľa médií aj poslanec Dmytro Jaroš, vodca radikálneho Pravého sektora, ktorý je na letisku tiež ako dobrovoľník. Zasiahli ho vraj črepiny granátu.

Paľba rebelov sa podľa Kyjeva nezameriava len na pozície ukrajinských ozbrojených síl, ale aj na ich zázemie s cieľom znemožniť im zásobovanie a prísun posíl.

Separatisti ráno podľa agentúry TASS uviedli, že v Doneckej oblasti za utorok a noc pri paľbe ukrajinskej armády prišlo o život päť civilistov a ďalších 13 ľudí utrpelo zranenia. Armádny hovorca Andrij Lysenko naopak informoval, že od utorka prišiel o život jeden vojak a 40 bolo zranených.

Podľa ukrajinského armádneho analytika Dmytra Tymčuka aktivita protivníka zosilnela okrem iného v smere na mesto Mariupoľ. Cieľom intenzívnej paľby tam podľa neho bolo odpútať pozornosť od preskupovanie „rusko-teroristických jednotiek“, čo je termín, ktorým Kyjev označuje sily vzbúrencov podporených ruskou armádou. Dodal, že separatistom pri Mariupole dorazili posily v podobe živej sily aj obrnenej techniky.

Lavrov: Západu sa nepodarí Rusko izolovať

Podľa Lavrova dohodu o zastavení paľby sa čiastočne nedarí naplniť kvôli tomu, že separačná línia, na ktorej sa dohodli v septembri v Minsku, nezodpovedá aktuálnemu stavu. Kyjev obviňuje separatistov z rozširovania území a trvá na návrate k dohodnutej línii. Lavrov k tomu poznamenal, že povstalci Rusko uistili, že sa stiahnu.

Minister v odpovediach na otázky novinárov zopakoval, že Rusko nechce studenú vojnu a že Západu sa ho nepodarí izolovať.

V reakcii na utorňajšie posolstvo amerického prezidenta Baracka Obamu o stave únie Lavrov obvinil Spojené štáty, že nabrali konfrontačný kurz a chcú vládnuť svetu. „Obamov prejav ukázal, že centrom americkej filozofie nie je nič iné ako "sme číslo jedna“. A celý svet to musí uznať," dodal. (Viac v článku Obama: Nepošlem vojakov do ďalších vojen, ale boj s islamistami vyhráme)

485 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov