Na protiislamskú demonštráciu v Lipsku prišlo 1 500 ľudí

V Lipsku na východe Nemecka sa večer začala demonštrácia miestnej odnože hnutia vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida), účasť ale nedosahuje avizovaných niekoľko desiatok tisíc.

21.01.2015 20:09
debata (10)

Podľa serveru denníka Leipziger Volkszeitung (LVZ) sa na úvodnom zhromaždení zišlo okolo 1 500 demonštran­tov, v uliciach prevažujú odporcovia hnutia. Vedenie Pegidy v Drážďanoch, kde hnutie vzniklo, sa zároveň od akcie v Lipsku dištancovalo.

Lipská odnož Pegidy, ktorá si hovorí Legida, pôvodne ohlásila očakávanú účasť 60-tisíc demonštrantov. Podľa LVZ ale krátko pred oficiálnym začiatkom demonštrácie bolo na mieste zhromaždenia len 700 ľudí, pred 19:00 SEČ sa ich počet zhruba zdvojnásobil. V príchode na miesto bránili priaznivcom Legidy aj účastníci 19. protidemon­štrácie. Na odporcov islamu pokrikovali „zmiznite odtiaľto“.

Príchod demonštrantov skomplikovali aj problémy na železnici. Podľa spoločnosti Deutsche Bahn popoludní neznámi útočníci na dvoch miestach poškodili zabezpečovacie zariadenie na hlavnej trati z Drážďan do Lipska a vlaky museli byť vedené náhradnou trasou. Neznámy podpaľač tiež poškodil káblové vedenie na hlavnej stanici v Lipsku, takmer polovicu koľají kvôli tomu nie je možné využívať.

Od demonštrácie v Lipsku sa dištancovalo vedenie Pegidy v Drážďanoch. Urobilo tak, pretože sa zástupcovia Legidy odmietli zaviazať k zoznamu požiadaviek, s ktorými drážďanské hnutie od začiatku vystupuje. „Nič z toho, čo bude v Lipsku večer povedané a žiadané, nie je s nami dohodnuté,“ zdôraznila vo vyhlásení na Facebooku hovorkyňa Pegidy Kathrin Oertelová. Vyjadrila tiež obavy, že by mohli byť udalosti v Lipsku pre celé hnutie kontraproduktívne.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Lipsko #demonštrácia #Pegida