Lavrov: Rusko a Západ spolupracujú v boji proti terorizmu

Rusko naďalej spolupracuje so Západom v boji proti terorizmu i napriek napätiu vo vzájomných vzťahoch vyvolanému krízou na Ukrajine.

21.01.2015 20:24
Rusko, Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (17)

Počas tlačovej konferencie v Moskve to v stredu vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, pričom poukázal na udržiavanie kontaktov ruských bezpečnostných služieb s partnermi vo Francúzsku, odkiaľ v utorok hlásili zadržanie piatich ruských občanov z Čečenska pripravujúcich ú­tok.

Lavrov nepovedal, či Rusko v súvislosti s prípadom poskytlo Francúzsku nejaké spravodajské informácie, zdôraznil však, že Moskva v rámci boja proti terorizmu, organizovanému zločinu a iným hrozbám spolupracuje aj s inými krajinami.

Ruský prezident Vladimir Putin v čase nedávnych útokov moslimských extrémistov v Paríži a okolí vyjadril Francúzom sústrasť a ponúkol im tiež pomoc zo strany ruských spravodajských služieb. Lavrov v stredu odmietol prezradiť, či Francúzsko ponuku prijalo. „Špeciálne služby spolupracujú a ich práca nepripúšťa rozruch či publicitu,“ vyjadril sa minister.

Západoeurópske spravodajské služby sa dlhodobo zameriavajú aj na moslimských extrémistov z ruského severokaukazského regiónu a podľa vyjadrenia nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa pre agentúru AP je spolupráca s Ruskom v tejto sfére naďalej na dobrej úrovni. Vzťahy medzi Západom a Moskvou sú pritom pre krízu na Ukrajine, konflikt v Sýrii a záležitosti ľudských práv najhoršie od konca studenej vojny.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #západ #Sergej Lavrov