Stretnutie o Ukrajine prinieslo pokrok a viaceré dohody

V Berlíne sa v stredu neskoro v noci skončila schôdzka ministrov zahraničných vecí Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka. V rozhovoroch o ukrajinskej kríze sa dosiahol pokrok, Kyjev a Moskva sa napríklad dohodli na postupe pri stiahnutí ťažkých zbraní a vytvorení demarkačnej línie, citovali svetové agentúry z vyhlásenia šéfa nemeckej diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera.

22.01.2015 00:00
Steinmeier, Lavrov, Fabius, Klimkin Foto: ,
Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier (druhý zľava) hostil na stretnutí o Ukrajine 21. 1. 2015 kolegov z troch krajín. Vľavo je ruský minister Sergej Lavrov, vpravo francúzsky minister Laurent Fabius a druhý zprava ukrajinský minister Pavlo Klimkin.
debata (54)

Steinmeier už na úvod rokovania vyzval znepriatelené strany, aby sa snažili o kompromis. „Môžem len dúfať a vyzvať všetky strany na konštruktívne rokovania, aby sa dosiahol výsledok,“ povedal podľa DPA šéf nemeckej diplomacie.

„Nakoniec bolo dosiahnutá dohoda, že demarkačná čiara spomenutá v minskom protokole bude tou líniou, z ktorej teraz začne sťahovanie ťažkých zbraní,“ vyhlásil šéf nemeckej diplomacie. Demarkačná línia oddeľuje dve súperiace strany alebo štáty. „Všetko ale záleží na tom, či to, na čom sme sa dohodli, nezostane len na papieri, a dôjde aj k zmene situácie priamo na mieste,“ dodal.

Rusko v Berlíne zastupoval minister zahraničia Sergej Lavrov, Ukrajinu jeho kolega Pavlo Klimkin a z Paríža pricestoval francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. Cieľom rozhovorov bolo dohodnúť sa na spôsobe naplnenia minuloročných dohôd z Minska o pokoji zbraní na východe Ukrajiny. V krajine sa však aj napriek prímeriu opäť v posledných dňoch rozhoreli tvrdé boje, predovšetkým o letisko v Donecku.

Situácia na východe Ukrajiny sa v stredu riešila aj v Bezpečnostnej rade OSN. Nový mierový návrh ruského prezidenta Vladimira Putina na riešenie krízy na Ukrajine je len plánom vojenskej okupácie a udržania územia pod kontrolou proruských separatistov, uviedla v Bezpečnostnej rade americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová.

„Plán sa usiluje o legalizáciu územných ziskov, ktoré separatisti dosiahli v septembri, a tiež ruských vojakov a vybavenia na území Ukrajiny,“ povedala Powerová. „Strhnime závoj Putinovho mierového plánu a nazvime ho tým, čím je – ruským okupačným plánom,“ povedala Powerová počas osobitného zasadnutia vrcholného orgánu OSN.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina