Medzinárodná koalícia proti IS sa bude radiť, čo ďalej

V Británii sa vo štvrtok zídu ministri zahraničných vecí krajín, ktoré sa podieľajú na náletoch proti pozíciám organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku. Stretnutie zvolali ministri Británie a Spojených štátov Philip Hammond a John Kerry.

22.01.2015 07:06
debata (2)

Ministri zahraničia dvadsiatky krajín, vrátane arabských koaličných partnerov, budú v prvom rade analyzovať, aké dôsledky priniesli vojenské údery proti islamistom, ktoré sa začali vlani v lete.

Podľa Hammonda je nevyhnutné tiež prerokovať možnosti, ako pretnúť IS jeho finančné zdroje, mariť nábor nových bojovníkov, narušovať ich komunikačnú stratégiu a zlepšiť humanitárnu pomoc do násilím postihnutých oblastí.

Na náletoch v Sýrii sa okrem Američanov podieľajú aj Bahrajn, Jordánsko, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. V Iraku okrem USA zasahujú aj lietadlá z Austrálie, Belgicka, Kanady, Dánska, Francúzska, Holandska a Británie. Niektoré ďalšie štáty prispievajú napríklad logistikou.

Schôdzka medzinárodnej koalície v Londýne sa začína o 11:00 SEČ a záverečná tlačová konferencia sa očakáva okolo 17:00 SEČ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Sýria #Irak #islamisti #Islamský štát