V Rusku vznikne vedecko-priemyselný vesmírny gigant

V Rusku vzniká zlúčením dvoch doteraz nezávislých spoločností štátny vesmírny gigant. Vďaka fúzii vesmírnej agentúry Roskosmos a Spojenej raketovej a kozmickej spoločnosti (ORKK) sa podarí spojiť sily v tejto brandži, tvrdí podľa agentúry DPA ruský premiér Dmitrij Medvedev.

22.01.2015 08:20
debata (8)

Novovzniknutý štátny vesmírny podnik, nazvaný rovnako ako doterajšia agentúra Roskomos, povedie súčasný šéf ORKK Igor Komarov, ktorý bol v minulosti riaditeľom automobilky AvtoVaz, výrobcu Lady. ORKK vznikla predvlani spojením podnikov ruského kozmického priemyslu.

„Fúzia sa zdá byť rozumná, veda a priemysel sa takto prepoja,“ citovala agentúra Interfax ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zlúčenie ORKK a Roskosmosu prichádza v čase, keď Rusko zvažuje predĺženie spolupráce na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) aj po roku 2020, ako si to želajú Spojené štáty. Tento projekt je jednou z mála oblastí, ktoré nepoznačilo zhoršenie vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom vyvolané krízou na Ukrajine, píše agentúra AFP.

Vadim Lukaševič, nezávislý odborník na túto problematiku, AFP povedal, že fúzia ORKK a doterajšieho Roskosmosu je nezmysel. Nový vesmírny gigant podľa neho môže znamenať pre štát vyššie výdavky, pretože ho vláda nebude schopná dostatočne kontrolovať.

Vesmírny program, ktorý bol v minulosti pýchou Sovietskeho zväzu a ktorý prezident Putin považuje za jednu zo svojich priorít, v uplynulých rokoch sprevádzali nepríjemnosti. Opakovane sa zrútila napríklad raketa Proton.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vesmír #ISS #Vladimir Putin