Pri mínometnom útoku na Doneck zahynuli civilisti, ďalší sú ranení

Pri zásahu električkovej zastávky v Donecku mínometnou paľbou zahynulo vo štvrtok ráno na juhu mesta 13 ľudí a desiatky boli zranené. Oznámili to separatisti.

22.01.2015 08:25 , aktualizované: 14:32
Ukrajina, Doneck, vojaci, zbrane, Foto: ,
Ukrajinská jednotka v boji proti proruským separatistom neďaleko Donecka.
debata (1045)

Paľba bola údajne vedená z mínometu umiestneného na korbe dodávky. Po explózii začal horieť aj prechádzajúci trolejbus.

Podľa agentúry TASS na miesto tragédie prišiel šéf povstaleckej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko. K mínometnému útoku došlo na Kuprinovej ulici v Leninovom obvode južne od centra mesta.

Donecké „ministerstvo obrany“ v neskoršej správe upresnilo, že mínometný útok si vyžiadal deväť mŕtvych a troch zranených. Lekári však trvajú na počte 13 mŕtvych a 20 zranených.

Do priestoru električkovej zastávky dopadlo podľa očitých svedkov päť mín, ktoré zasiahli trolejbus a električku.

Črepina dopadla aj na blízko stojace osobné auto, ktorého vodič bol na mieste mŕtvy.

Informácie o zodpovedných za útok sa rôznia

Podľa ruského ministerstva zahraničia bol krvavý incident v Donecku „zločinom proti ľudskosti“ a otvorenou provokáciou armády proti snahám o mierové urovnanie ukrajinskej krízy.

Minister Lavrov je podľa agentúry TASS mínometným útokom otrasený. „Je zrejmé, že bojovnosť lobby v Kyjeve a jej zahraničných sponzorov nezastavia ani ľudské obete,“ vyhlásil šéf ruskej diplomacie a vyzval na okamžité a prísne vyšetrenie incidentu.

Hoci Lavrov priamo zo zodpovednosti za smrť civilistov obvinil ukrajinskú armádu, dostupné informácie z Donecka jasný obraz nedávajú. Kyjev tvrdí, že paľba bola vedená z korby malého nákladného vozidla, ktoré sa pohybovalo v miestach, ktoré kontrolujú separatisti. Najbližší ukrajinský vojak je vraj od tohto priestoru vzdialený 15 až 20 kilometrov.

Po ústupe z doneckého letiska sú najbližšie k miestu incidentu pozície ukrajinskej armády na severovýchodnom predmestí Pisky, odkiaľ ale mímomety na juh Donecka nedostrelia. Túto verziu nepriamo potvrdzujú aj očité svedectvá niektorých obyvateľov mesta.

„Strieľalo sa smerom od Motodromu, míny dopadali zo severu,“ povedal ukrajinskému serveru Ostrov jeden z obyvateľov mesta. Motodrom je názov lokality v Donecku, ktorá leží severovýchodne od miesta incidentu.

Ruské médiá naproti tomu jednoznačne útok spájajú s bojovou aktivitou ukrajinskej armády. Aj podľa povstalcov je útok dielom ukrajinských vojakov.

Premiér Arsenij Jaceňuk obvinil zo zodpovednosti za smrť týchto ľudí Rusko. „Ruskí teroristi znova spáchali desivý zločin proti ľudskosti, zodpovednosť zaň nesie Ruská federácia,“ povedal ukrajinský premiér. Ruská agresia sa podľa neho skončí neúspechom rovnako, ako všetky predchádzajúce agresie proti Ukrajine.

Nové civilné obete si bojové operácie v Donecku vyžiadali len niekoľko hodín po ministerskej schôdzke v Berlíne, kde sa údajne dosiahol pokrok v rokovaniach o urovnaní ukrajinského konfliktu.

Ministri zahraničia Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka sa dohodli na stiahnutí ťažkej výzbroje z línie frontu a potvrdili platnosť demarkačnej čiary, ktorá bola dohodnutá už začiatkom septembra pri rokovaní v bieloruskom Minsku.

Strieľalo sa aj na Turčynova

Podľa dosiahnutej dohody by z frontu mali byť do vzdialenosti 15 kilometrov stiahnuté zbrane s kalibrami vyššími ako 100 milimetrov. V prípade Donecka by to znamenalo, že z mesta bude odvezená ťažká výzbroj vrátane niektorých mínometov.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko vo štvrtok na svojom Facebooku napísal, že vozidlo šéfa Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandra Turčynova, bývalého prezidenta a šéfa parlamentu, sa na východe Ukrajiny dostalo pod paľbu vzbúrencov. Strela zasiahla koleso obrneného vozidla, ktoré musela ochranka v ťažkých bojových podmienkach opraviť. Turčynov vyviazol bez zranenia.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #civilisti #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #paľba