Ukrajinská armáda sa sťahuje z doneckého letiska

Ukrajinská armáda sa stiahla z obsadeného terminálu na letisku vo východnom meste Doneck, o ktoré dlhé mesiace bojuje s proruskými separatistami. Vo štvrtok o tom informoval hovorca ukrajinskej armády Vladislav Selezňov. Ministerstvo obrany podľa neho rozhodlo, že vládne sily sa stiahnu na nové pozície. Boje o letisko sa v posledných dňoch zintenzívnili, pričom len za posledných 24 hodín prišlo o život šesť ukrajinských vojakov.

22.01.2015 09:45 , aktualizované: 14:15
Ukrajina, Doneck, vojak, armáda, vojsko, zbraň, Foto: ,
Ukrajinský vojak neďaleko Donecka.
debata (491)

Agentúra AP informuje, že vládna armáda sa z letiska ležiaceho na severe Donecka stiahla úplne. Ruská štátna televízia ešte v stredu odvysielala zábery zničeného letiska s mŕtvymi telami ukrajinských vojakov.

Vládne sily sa letiska nechceli vzdať pre obavy, že môže byť odrazovým mostíkom na ďalšie povstalecké ofenzívy proti vláde. Povstalci vládu obvinili, že oblasť intenzívne ostreľovala ťažkými zbraňami. Výsledkom je, že letisko je takmer zrovnané zo zemou.

Ukrajinská armáda po sebe zničila kľúčové objekty

Podľa spravodajského serveru Cenzor vojaci pred ústupom zničili všetky objekty, ktoré by mohli slúžiť ako opora v najbližších obranných bojoch. „Starý aj nový terminál aj riadiaca veža sú úplne zničené. Je potrebné vzdať hold všetkým, ktorí bránili letisko takto dlho a v takých krajne nevýhodných podmienkach,“ uviedol ukrajinský server.

Ruský bulvárny server LifeNews vo štvrtok zverejnil videozáznam, na ktorom povstaleckí ženisti odstraňujú z letiskového areálu míny. Podľa moskovského rozhlasu vedenie doneckej „ľudovej republiky“ chce vytvoriť v zničenom priestore letiska demilitarizova­nú zónu.

Hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie Leonid Maťuchyn odmietol informáciu o vyprataní letiska potvrdiť. „V tejto chvíli nemôžem potvrdiť, že by naši vojaci letisko úplne opustili,“ povedal hovorca a tvrdil, že „časť objektov“ je stále pod kontrolou armády.

O donecké letisko sa bojuje od mája 2014

Donecké medzinárodné letisko Sergeja Prokofieva je dejiskom prudkých bojov už od mája minulého roku a počas posledných mesiacov sa stalo pre obe bojujúce strany symbolom zápasu o ovládnutie Donbasu, hoci okamžitý strategický význam nemá.

Proruský rebel drží stráž na doneckom letisku. Foto: SITA/AP, Mstyslav Chernov
Ukrajina, Doneck, letisko, vojak, proruský ozbrojenec, rebel, Rusko, Kyjev, Proruský rebel drží stráž na doneckom letisku.

V dlhodobejšej perspektíve ale podľa ukrajinských médií môže slúžiť ako dôležitá dopravná tepna medzi povstaleckým územím a Ruskom. Podľa Kyjeva letisko leží na ukrajinskej strane bojovej línie vymedzenej minskými dohodami o prímerí zo začiatku septembra. Separatisti tvrdia opak.

V Donecku padlo do zajatia 16 vojakov

Separatisti pri útoku na donecké letisko zajali 16 ukrajinských vojakov, o ktorých oslobodení teraz so vzbúrencami rokuje generálny štáb ukrajinskej armády. Oznámil to vo štvrtok v Kyjeve armádny hovorca Vladyslav Selezňov.

Niektorí ukrajinskí novinári z miest bojov informovali, že do zajatia padol aj veliteľ ukrajinskej letiskovej obrany. Mnoho zajatých je údajne zranených. V ukrajinských médiách sa objavujú výzvy na potrestanie generálov, ktorí vraj obranné boje v letiskovom areáli nezvládli. Terčom kritiky je najmä náčelník generálneho štábu Viktor Muženko.

Žiadne zľutovanie nemieni mať s ukrajinskými zajatcami šéf doneckých povstalcov Alexandr Zacharčenko. „Nemohol som ich bohužiaľ všetky postrieľať,“ povedal vo štvrtok na tlačovej konferencii v Donecku.

„Vyženiem ich však na miesto, kde dnes umierali ľudia. Pôjdu pešo z letiska až na električkovú zastávku, kde budú prosiť za odpustenie,“ povedal s odvolaním sa na mínometné ostreľovanie zastávky, pri ktorom vo štvrtok zahynulo pravdepodobne 13 ľudí. Povstalci z ich smrti obviňujú ukrajinskú armádu, podľa ukrajinského velenia bol útok dielom vzbúrencov.

Zacharčenko neskôr svoju hrozbu splnil. Na zastávku privliekli ozbrojenci spútaného ukrajinského vojaka, ktorého na mieste očakávali ruské televízne štáby a desiatky rozhorčených ľudí.

Dav sa pokúsil zajatca lynčovať, ľudia do neho kopali a bili ho päsťami. Ozbrojenci ho len s ťažkosťami dopravili do pristaveného vozidla. Míňali pritom na zemi ležiace mŕtve telá obetí minometného útoku.

Zacharčenko oznámil, že sa dobrovoľne rozhodol odovzdať Kyjevu troch zadržaných vojakov a telá ich ôsmich mŕtvych druhov. Svojich mŕtvych dostali od veliteľov ukrajinských jednotiek aj separatisti. Výmena sa podľa agentúry Unian odohrala na doneckej železničnej stanici.

Boje pokračujú

Boje vo štvrtok zosilneli na južnom úseku frontu pri Azovskom prístave Mariupol, oznámilo velenie protipovstaleckej operácie. Ukrajinská armáda tam vraj čelí silnej ofenzíve povstalcov, ktorí sa snažia preniknúť severozápadným smerom. Vlani v lete sa povstalecké jednotky pri ofenzíve zastavili tesne pred východnou časťou mesta.

Podľa ukrajinského armádneho analytika Dmytra Tymčuka prebiehajú tvrdé boje v obciach Pavlopil a Sartana na severovýchodných prístupových cestách k Mariupolu.

O prerazenie ukrajinskej bojovej línie sa snažia povstalecké delostrelectvo a tanky. Do boja sa údajne zapájajú aj ruské jednotky, čo Moskva opakovane popiera.

Od štvrtkového rána sa tiež tvrdo bojuje o obranný post ukrajinskej armády číslo 31 pri meste Doneckyj v Luhanskej oblasti, ktorý v stredu obsadili vzbúrenci. Separatisti podľa Kyjeva od rána ostreľujú tiež okolie miest Debalceve a Avdijivka v Doneckej oblasti.

491 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #letisko #Kyjev #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí ozbrojenci