Súd pre ľudské práva považuje kauzu Tymošenkovej za vyriešenú

Európsky súd pre ľudské práva vyškrtol zo zoznamu svojich prípadov spor medzi niekdajšou ukrajinskou premiérkou Júliou Tymošenkovou a Ukrajinou. Štrasburský súd to vo štvrtok oznámil s tým, že obe strany de facto dospeli ku zmieru, a tak nie je potrebné sa prípadom ďalej zaoberať.

22.01.2015 12:30
Julia Tymošenková, Ukrajina, Kyjev Foto: ,
Julia Tymošenková počas príhovoru k davu na námestí Nezávislosti.
debata (10)

Kauza, ktorá bola druhým podaním Tymošenkovej voči Ukrajine, sa týkala jej trestného stíhania v apríli 2011 kvôli podpisu dohôd o dodávkach ruského plynu na Ukrajinu z roku 2009.

„Súd zaznamenal deklaráciu, v ktorej ukrajinská vláda pripustila, že stíhanie bolo politicky motivované, a uznala porušenie základných práv (Tymošenkovej),“ poznamenal súd. Pripomenul tiež kroky, ktoré Kyjev následne urobil, aby vec napravil.

Fakt, že sama Tymošenková s vládnou deklaráciou súhlasila, pokladá štrasburský súd za faktické priateľské urovnanie veci dohodou medzi stranami. Nevidí preto dôvod, prečo by sa mal prípadom ďalej zaoberať.

Ukrajinská premiérka a významná opozičná postava Tymošenková bola v októbri 2011 kvôli plynovým dohodám s Ruskom uznaná za vinnú a odsúdená na sedem rokov a vysokú pokutu. Podľa súdu podpisom dohody s údajne premrštenou cenou spôsobila štátu škodu 1,5 miliardy hrivien (122 miliónov eur).

Po minuloročných politických zmenách na Ukrajine schválil vo februári 2014 tamojší parlament zákon, na základe ktorého expremiérka opustila väzenie. V apríli potom ukrajinský Najvyšší súd kauzu uzavrel ako neopodstatnenú.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky súd pre ľudské práva #Júlia Tymošenková #dodávky plynu