V USA sa opäť protestuje, polícia vraj zabila ďalšieho černocha

Ďalší prípad kontroverznej smrti černocha guľkou z policajnej zbrane vyvolal protesty v Spojených štátoch. Na internete sa objavil videozáznam akcie, pri ktorej policajti z mesta Bridgeton v štáte New Jersey zastavili vozidlo za to, že vodič ignoroval "stopku". Jeho spolujazdca Jerameho Reida nechali vystúpiť, zrejme mu zabavili zbraň a potom bol zastrelený.

22.01.2015 12:50
Bridgeton, USA, demonštrácia, černoch, vražda,... Foto: ,
Demonštranti s fotkou Jerama Reida.
debata (7)

Nedlho po opadnutí vlny protestov, ktorých účastníci žiadali potrestanie dvojice policajtov zodpovedných za násilnú smrť černochov podozrivých z trestných činov v New Yorku a Fergusone, vyvolal verejnú reakciu prípad, ktorý sa odohral predposledný deň minulého roka v 25-tisícovom Bridgetone južne od Filadelfie. Černošský policajt počas kontroly vozidla svojmu belošskému kolegovi oznámi, že muž na sedadle spolujazdca má zbraň. „Ak na niečo siahneš, budeš… mŕtvy,“ kričí na Reida strážca zákona.

Tesne pred tým, než spolujazdec na výzvu vystúpi z auta, siahne policajt do auta a vytiahne predmet, ktorý na videu vyzerá ako zbraň. Hneď, ako sa potom Reid postaví oboma nohami na zem, ozve sa niekoľko výstrelov, z ktorých väčšinu vypáli černošský policajt.

Prípad už vyvolal v Bridgetone protesty a miestni aktivisti požadujú, aby bolo jeho vyšetrovanie od okresného prokurátora presunuté pod generálnu prokuratúru štátu New Jersey. Podľa spravodajcu BBC je pravdepodobné, že zverejnenie video rozdúcha ďalšie nepokoje.

Obaja policajti boli dočasne postavení mimo službu, vedenie polície sa však k incidentu podľa dostupných informácií nevyjadrilo.

Spojenými štátmi hýbal v posledných mesiacoch minulého roka prípad údajne rasovo motivovanej smrti dvojice černochov, kvôli ktorému vyšli do ulíc amerických miest desaťtisíce ľudí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #USA #vražda #policajti #černoch