Potápači našli ďalších šesť obetí zo zrúteného lietadla AirAsia

Indonézski pátrači plánujú do piatku vyzdvihnúť z dna mora trup lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré sa 28. decembra zrútilo sa 162 ľuďmi na palube. S odvolaním sa na veliteľa pátracích operácií kontradmirála Widoda o tom informovala agentúra Reuters.

22.01.2015 14:45
AirAsia, Indonézia, lietadlo, trosky, vrak,... Foto: ,
Časť vraku indonézskeho lietadla.
debata (1)

Predpokladá sa, že v trupe sa nachádza množstvo tiel obetí. Potápači vo štvrtok našli v mori ďalších šesť mŕtvol, čím sa počet vytiahnutých tiel zvýšil na 59.

„Objavili sme ďalších šesť tiel, štyri ženské a dve mužské. Vo všetkých prípadoch šlo o dospelých,“ vyhlásil koordinátor pátracích operácií S. B. Supriyadi. Telá vraj boli nájdené v blízkosti trupu lietadla a niektoré z nich bola stále pripútané k sedadlám.

Potápači pôvodne plánovali najprv vytiahnuť všetky telá obetí z trosiek a až potom sa pokúsiť trup lietadla zdvihnúť z vody pomocou obrích nafukovacích balónov. Pátranie však marilo zlé počasie a minimálna viditeľnosť pod vodou.

"Viditeľnosť bola veľmi obmedzená, takže naše potápačské tímy nemohli preniknúť do trupu stroja. Predpokladáme však, že dokážeme všetky telá vyprostiť po vyzdvihnutí trupu,“ vyhlásil Widodo.

Indonézsky pátrací vrtuľník. Foto: SITA/AP
AirAsia, Indonézia, lietadlo, trosky, vrak, helikoptéra, vrtuľník, pátranie, Suburbay Indonézsky pátrací vrtuľník.

Lietadlo na linke QZ8501 zmizlo z radarov ani nie v polovici letu z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Skôr, ako sa so strojom prerušil kontakt, pilot oznamoval riadiacej veži, že sa blíži k nebezpečným mrakom.

Indonézski potápači v uplynulých dňoch vylovili z dna mora obe čierne skrinky airbusu so záznamom hovorov z pilotnej kabíny a so záznamom letových údajov. V pondelok vyšetrovatelia na základe nahrávky z kokpitu vylúčili, že by za pád stroja mohli teroristi. Teraz sa vraj sústreďujú na možnú ľudskú chybu alebo technické problémy lietadla. Pred pádom vraj airbus stúpal vysokou rýchlosťou a potom sa zastavil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #potápači #pád lietadla #AirAsia