Rusov pobúrili slová o oslobodení Auschwitzu Ukrajincami

Vysokí predstavitelia Ruska s pobúrením reagovali na stredajšie slová poľského ministra zahraničných vecí Grzegorza Schetynu, ktorý v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas hovoril o ukrajinských vojakoch ako osloboditeľoch nacistického tábora Auschwitz pred 70 rokmi.

22.01.2015 21:15
debata (325)

Pobúrenie neskrýval ani veľvyslanec Ruska pri OSN Vitalij Čurkin. Schetyna totiž pre Polskie Radio na otázku, prečo na budúcotýždňové spomienkové podujatie pri príležitostí jubilejného výročia oslobodenie tábora vláda nepozvala ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedol: „Bolo by lepšie povedať, že to bol Prvý ukrajinský front a Ukrajinci, ktorí oslobodili tábor, pretože v ten januárový deň tam boli ukrajinskí vojaci a boli to oni, kto otvoril dvere tábora a oslobodil ho.“

Čurkin reagoval slovami, že v prípade spomínaného frontu bol prívlastok „ukrajinský“ použitý z dôvodu oslobodenia územia Ukrajiny pred vstupom na poľské územie okupované nemeckými nacistami. Dodal, že „ako všetky oddiely sovietskej Červenej armády, aj tento tvorili vojaci rôznych sovietskych národností – Rusi, Ukrajinci, Bielorusi, Gruzínci, Arméni, Azerbajdžanci a ľudia zo stredoázijských krajín“.

V nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz zahynulo viac než milión ľudí, prevažne európskych Židov, ale tiež nežidovských Poliakov, sovietskych zajatcov, Rómov a protinacistických bojovníkov. Mnohých poslali do plynových komôr, iní sa upracovali na smrť ako zotročení robotníci. Nacistické Nemecko tábor v okupovanom Poľsku prevádzkovalo od roku 1940, až kým ho 27. januára 1945 neoslobodila sovietska Červená armáda.

325 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Osvienčim #Ukrajina #Auschwitz