Iračania so spojencami zabili polovicu velenia islamistov

Irak a jeho spojenci dosiahli významné úspechy v boji proti militantom z Islamského štátu (IS), pričom usmrtili tisíce bojovníkov a 50 percent vysokých veliteľov skupiny.

22.01.2015 22:59
debata (19)

Minister zahraničných vecí USA John Kerry to vyhlásil počas štvrtkovej medzinárodnej konferencie v Londýne za účasti predstaviteľov 21 krajín združených v koalícii proti IŠ vrátane irackého premiéra Hajdara al-Abádího. Podľa Kerryho sa tiež irackým pozemným silám podarilo s podporou takmer 2000 náletov získať späť kontrolu nad územím s rozlohou 700 štvorcových kilometrov.

Dodal však, že koalícia musí urobiť viac pre to, aby sunnitskú militantno-extrémistickú skupinu odrezala od prísunu peňazí a nových bojovníkov zo zahraničia a zastavila šírenie jej odkazu vo svete.

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond sa predtým pre médiá vyjadril, že vytlačenie IS z Iraku bude trvať „jeden až dva roky“. Skupina stále kontroluje rozsiahle časti Iraku a Sýrie, na ktorých v júni 2014 vyhlásil vlastný „kalifát“.

Spojenci na čele s USA následne spustili nálety na ich pozície, za čo im radikáli sľúbili pomstu v podobe teroristických útokov na ich pôde.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát