Jaceňuk: Vláda pripravuje mobilizáciu ekonomiky pre prípad vojny

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk prikázal šéfom ukrajinských oblastí vytvoriť mobilizačné plány národného hospodárstva pre prípad vojny.

23.01.2015 12:22
Arsenij Jaceňuk Foto:
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.
debata (61)

Zároveň oznámil, že vláda rozhodla o zvýšenom strážení strategických objektov v celej krajine. Podľa ukrajinských médií boli už hliadky posilnené vo východoukrajinskom Charkove, kde v minulých týždňoch došlo k niekoľkým bombovým atentátom.

Šéfovia oblastí by mali každý pracovný deň začať analýzou aktuálnej bezpečnostnej situácie, povedal Jaceňuk. „Situácia nie je jednoduchá. Našou úlohou je úplne ochrániť kľúčové objekty infraštruktúry, ktoré majú strategický význam pre mesto, oblasť aj štát,“ upozornil.

Šéf ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov novinárom povedal, že bombové útoky a pokusy o ne policajti zaznamenali aj v Odesskej a Záporožskej oblasti, ktoré susedia s nepokojným Donbasom. „Teroristická hrozba sa stáva realitou. Preto treba bez akejkoľvek paniky zabezpečiť náležité opatrenia proti terorizmu,“ povedal Turčynov.

Podľa agentúry Unian Kyjev postupne uťahuje aj slučku okolo povstaleckých území, aby zabránil prenikaniu diverzných skupín. Obmedzuje dopravné spojenie so zvyškom Ukrajiny a buduje kontrolné posty na prístupových komunikáciách.

UNHCR: Kroky vlády obmedzujú možnosti humanitárnej pomoci

Podľa piatkovej správy Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) ale podobné kroky ohrozujú možnosti humanitárnej pomoci obyvateľstvu postihnutému vojnou. Kontrola na prístupových cestách sa podľa UNHCR netýka len miestnych ľudí, ale aj pracovníkov humanitárnych agentúr OSN a ďalších medzinárodných organizácií. „Tieto opatrenia ešte viac komplikujú pohyb humanitárnych pracovníkov a plnenie ich misie,“ uviedol UNHCR vo vyhlásení.

Hovorca UNHCR Rupert Colville zároveň na tlačovej konferencii v Ženeve potvrdil nedávnu informáciu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, že konflikt na východe Ukrajiny si od vlaňajšieho apríla vyžiadal už vyše 5 000 obetí.

Len počas posledných deviatich dní, počas ktorých vrcholili krvavé boje o donecké letisko, podľa Colvillea zahynulo v Donbase 262 ľudí. Od septembrového prvého pokusu o prímerie išlo o najtragickejšie obdobie, povedal hovorca.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina