WHO dochádzajú peniaze na boj s ebolou, hrozí zhoršenie situácie

Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) dôjdu v polovici februára peniaze na boj s ebolou, čo ohrozí doterajšie úspechy ťaženia proti tejto nákaze.

23.01.2015 16:44
ebola, Libéria, dezinfekcia, vírus, lekári,... Foto: ,
Dezinfekčný tím v Monrovii, hlavnom meste Libérie v čase, keď bola epidémia v tejto krajine v plnom prúde.
debata (2)

Vyhlásil to v Ženeve zástupca generálnej riaditeľky tejto organizácie Bruce Aylward s tým, že WHO z plánovaného rozpočtu na budúcich šesť mesiacov vo výške 350 miliónov dolárov stále potrebuje získať 260 miliónov dolárov.

„V polovici februára nám dôjdu peniaze. Je to štyri až päť mesiacov pred tým, ako by sa vírus mohlo podľa najnovšieho scenára podariť zastaviť,“ povedal na tlačovej konferencii Aylward.

„Ak s touto chorobou vstúpime do obdobia dažďov, čakajú nás vyhliadky na veľmi ťažký rok, možno aj viac,“ dodal. Obdobie dažďov čaká západnú Afriku, ktorá bojuje s doteraz najhoršou epidémou krvácajúcej horúčky, v apríli a máji.

V západnej Afrike ochorelo už takmer 22-tisíc ľudí, z nich vyše 8 600 chorobe podľahlo. Najviac nakazených a mŕtvych pripadá na Sierru Leone, Guineu a Libériu.

Týždenný počet nových prípadov za posledný mesiac v týchto troch štátoch neustále klesá, čo je podľa Aylwarda povzbudzujúce. Vírus eboly sa doteraz podarilo zastaviť v Mali, Nigérii a Senegale.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #WHO #ebola #nákaza