Odišiel kráľ Abdalláh, ale neľudské tresty ostávajú

Bol piatok niečo po polnoci, keď dotĺklo srdce saudskoarabského kráľa Abdalláha (90). A pretože trón nesmie ostať bez panovníka ani na chvíľu, podľa známeho "Zomrel kráľ, nech žije kráľ!" monarchia má už aj nového lídra. Je ním brat zosnulého Salmán (79).

24.01.2015 08:00
kráľ Salmán Foto:
Nový saudskoarabský kráľ Salmán počas prvého televízneho prejavu po nástupe na trón.
debata (18)

„S božou podporou zachováme priamu cestu, po ktorej táto krajina kráča od svojho založenia kráľom Abdalláhom,“ povedal nový saudskoarabský panovník v prejave odvysielanom televíziou. Otázkou je, čo vlastne znamená Salmánom spomenutá „priama cesta“. Napríklad spojenectvo so Západom v boji proti terorizmu, ktorý však na druhej strane zatvára oči pred potláčaním Rijádom akýchkoľvek prodemokratických pokusov vo vlastnej krajine. A ak treba, aj za hranicami monarchie. Napríklad v Bahrajne roku 2011. O dva roky neskôr Rijád podporil zvrhnutie riadne zvoleného egyptského prezidenta Muhammada Mursího a od samého začiatku podporoval sýrsku "umiernenú“ opozíciu v boji proti prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Práve preto môže monarchia aj dnes rátať s „pochopením“ niektorých silných tohto sveta. Potvrdzujú to aj slová prezidenta USA Baracka Obamu citovaného Reuters. „Čo najväčšia blízkosť a pevnosť partnerstva medzi našimi krajinami je súčasťou odkazu kráľa Abdalláha,“ konštatuje americký líder o. i. v reakcii na úmrtie saudskoarabského monarchu. Pritom podľa americkej organizácie Freedom House, bojujúcej za dodržiavanie ľudských práv, ide o krajinu, ktorá vedie zoznam „neslobodných krajín“.

„Saudská Arábia je najväčším vývozcom ropy a významným spojencom USA v arabskom svete. Z toho dôvodu má stabilita monarchie globálny význam,“ pripomenula agentúra AFP. Možno v snahe ospravedlniť postoj Západu k absolútnej monarchii, ktorú ovláda nepotizmus kráľovskej rodiny. Je pravda, že zosnulý kráľ Abdlláh sa pokúšal aspoň o kozmetické zmeny, keď napríklad ženám dal väčší podiel na verejnom živote. Ibaže konkrétne to znamenalo ich účasť na voľbách do tzv. miestnych konzultačných výborov. Za volant však dodnes nesmú, rovnako ako pracovať. Napokon zo stále platného zákona vyplýva, že ženy majú nižšie postavenie ako muži, ktorí môžu na nich beztrestne páchať domáce násilie.

Oveľa horšie však dopadnú homosexuáli, zlodeji, priekupníci drog, obvinení zo znásilnenia či kritici monarchie. Aj v minulom roku sťali hlavu desiatkam osôb. Saudská Arábia je dokonca jednou z mála krajín, v ktorej popravujú aj mladistvých. Za homosexualitu dostane „previnilec“ 500 rán bičom a päť rokov väzenia, ktoré však v tamojších neľudských podmienkach musí prežiť. Medzi tradičné tresty patrí aj odseknutie ruky alebo chodidiel. Dokonca aj ženy, ktoré sa stali obeťou znásilnenia, môžu dostať 200 rán bičom.

Najnovšie má k brutálnemu fyzickému trestu bloger Raíf Badáví (32), ktorého zatiaľ možno iba choroba na určitý čas ušetrí od vykonania celého trestu. Súd ho ešte vlani odsúdil na desať rokov za mrežami a okrem pokuty vo výške jeden milión saudskoarabských riálov (viac ako 230 000 eur) má dostať 1 000 rán bičom po 50 ranách. Prvú „várku“ už dostal predminulý piatok. Ibaže o týždeň mu trest odložili zo zdravotných dôvodov a následne lekárska komisia rozhodla, že odsúdený by nemal dostať ďalší prídel bičom. Posledné slovo budú mať však úrady.

Viacerí pozorovatelia v tejto súvislosti predpokladajú, že zo strany Rijádu ide pravdepodobne o snahu vycúvať od rozhodnutia potrestať aktivistu, ktoré vyvolalo vo svete vlnu protestov. Nie všetci totiž zatvárajú oči pred despotizmom monarchie, ktorá Badávího ešte roku 2012 zatkla za to, že založil skupinu na ochranu ľudských práv, že vraj spáchal počítačovú kriminalitu, je odpadlíkom a že sa zriekol viery.

Porušovanie ľudských práv Rijádom je však stále v úzadí záujmu svetových politických lídrov. Hlavná je angažovanosť monarchie v boji proti islamským radikálom. Potvrdzuje to aj Frank Gardner, spravodajca BBC a odborník na otázky bezpečnosti.

„Kráľ Salmán sa ujíma moci vo veľmi ťažkom čase. Pred desiatimi rokmi sa síce monarchii podarilo potlačiť revoltu islamistov, ibaže dnes čelí novým prejavom náboženského extrémizmu na juhu v Jemene a na severe radikalizmu v podobe tzv. Islamského štátu. Ide o sunnitských fundamentalistov, ktorí majú stúpencov aj v Saudskej Arábii,“ pripomína spravodajca BBC.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Saudská Arábia #kráľ Abdalláh #kráľ Salmán