Ruská opozícia: Brancov núti armáda bojovať na Ukrajine

Brancov povolaných k povinnej ročnej službe v ruskej armáde velitelia nútia podpísať profesionálne kontrakty, aby ich mohli vyslať do bojov na východe Ukrajiny. Tvrdia to ruskí opoziční politici, mimovládne organizácie a nezávislé médiá v Petrohrade.

23.01.2015 21:32
Ukrajina, separatisti Foto:
Z Ruska sa opäť ozývajú hlasy o tom, že úrady nútia tamojších brancov bojovať na Ukrajine na strane separatistov. Na snímke doneckí separatisti.
debata (620)

Úrady sa k týmto správam zatiaľ nevyjadrili, ale Moskva akékoľvek priame zapojenie do bojov medzi proruskými separatistami a ukrajinskými silami vytrvale popiera.

„Od konca decembra a v priebehu januára sa na nás neustále obracajú, osobne i telefonicky, kvôli tomu, že mladíkov, ktorí sú vo vojenskej službe v Západnom vojenskom okruhu, nútia podpisovať kontrakty. To nám hlásia ich rodičia, všetky informácie máme od nich,“ povedala pre rozhlasovú stanicu Echo Peterburga hovorkyňa mimovládnej organizácie Matky vojakov Petrohradu Alexandra Peredruková. Organizácia pripravuje žiadosť na prokuratúru, aby na znepokojujúce informácie zareagovala.

Ešte predtým server Novyj region s odvolaním sa na vlastné zdroje tvrdil, že do bojov na Ukrajine majú vyslať 138. samostatnú gardovú motostreleckú brigádu, ktorú zo 70 percent tvoria branci k ročnej službe, a to najmä z Petrohradu.

Moskva považuje obvinenia za halucinácie

„Brancov nútia podpisovať kontrakty a chcú ich poslať na Ukrajinu. K odchodu má dôjsť 9. februára,“ tvrdí poslanec petrohradského snemu Boris Višnevskij a sľubuje, že sa s touto vecou obráti na kompetentné orgány.

„Obrátili sme sa na ministerstvo obrany v súvislosti s nútením vojakov podpisovať kontrakty pre odvelenie na východ Ukrajiny,“ povedala predsedníčka spolku vojenských matiek Ella Poljakovová pre stanicu Echo Moskvy. Odpoveď však doteraz nedostali.

Ruské ministerstvo obrany tvrdenia opozičných poslancov, tlače či ochrancov ľudských práv o nasadení ruských vojakov do bojov na Ukrajine popiera, respektíve ich označuje za „fámy“ či „halucinácie“. Konflikt na východe Ukrajiny si od apríla minulého roka vyžiadal už vyše 5-tisíc obetí.

Podľa aktivistky prichádzajú znepokojujúce informácie nielen z Petrohradu, ale aj z Murmanska, Kostromy, Sibíri a vôbec z celého Ruska. Rodiča však majú „taký panický strach“ z prípadného trestu pre svojich synov v uniformách, že odmietajú uvádzať priezvisko, čo prácu ochrancov ľudských práv veľmi komplikuje.

Podpis kontraktu si vraj dôstojníci vynucujú aj fyzickým násilím, vyhrážkami o pobyte vo väzení alebo aj rôznymi podvodmi. S rovnakou praxou sa Matky vojakov podľa Poljakovovej stretávali už počas čečenskej vojny.

Rodiny padlých vraj dostávajú milióny eur

Že v poslednej dobe chýbajú správy o ruských padlých vojakoch na Ukrajine, vysvetľuje aktivistka tým, že úrady si kupujú mlčanie pozostalých. Za každého zabitého vojaka vraj vyplácajú päť miliónov rubľov (takmer 72-tisíc eur), alebo odpúšťajú rodinám pôžičky či hypotéky. Sama sa však rozprávala s vojakmi z 18. brigády a s výsadkármi z Kostromy, ktorí vraj na Ukrajine bojovali.

Server Newsru.com pripomenul, že v dôsledku predchádzajúcich kampaní proti nasadzovaniu ruských vojakov na Ukrajine zapísali úrady spolok Matky vojakov Petrohradu na zoznam „zahraničných agentov“. Napríklad stavropolská aktivistka Ljudmila Bogatenková momentálne čelí trestnému stíhaniu za údajný podvod.

Bogatenková vlani v auguste informovala radu pre ľudské práva, ktorá pôsobí pri úrade prezidenta Vladimira Putina, o podozrivom úmrtí deviatich vojakov z 18. motostre­leckej brigády, ku ktorému podľa oficiálnej správy došlo počas cvičenia v Rostovskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou. Rada vzápätí požiadala o oficiálne vyšetrovanie, doteraz však odpoveď nedostala. Združenie matiek vojakov medzitým zostavilo zoznam až 400 ruských vojakov, ktorí mohli zahynúť v bojoch na východnej Ukrajine.

620 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #ruskí vojaci