Paríž: Aktov proti moslimom bolo v januári toľko ako za celý rok 2014

Počet zaznamenaných aktov namierených proti moslimom vo Francúzsku po teroristických útokoch z prvej polovice januára je približne rovnaký ako za celý predošlý rok. V piatkovej správe to uviedla Francúzska rada pre moslimskú vieru, ktorá je v krajine považovaná za hlavnú organizáciu zastrešujúcu moslimskú obec.

23.01.2015 22:24
debata (3)

V období od 7. do 20. januára sa podľa nej vyskytlo najmenej 128 prípadov konania alebo vyhrážok voči vyznávačom islamu, do čoho však zatiaľ nie sú zarátané hlásenia z Paríža a okolia. Za celý rok 2014 pritom zaznamenali vo Francúzsku vrátane Paríža 133 protimoslim­ských aktov.

Medzi najnovšími prípadmi je granátový útok, ostreľovanie a opakované poškodzovanie mešít ako aj podpaľovanie obchodov patriacich moslimom. Podľa Abdallaha Zekriho z francúzskeho Národného observatória proti islamofóbii, ktoré spolupracovalo na zostavovaní štatistiky, je známy prinajmenšom jeden prípad napadnutia, keď obeť museli hospitalizovať.

Útoky moslimských extrémistov a ich následné strety s políciou v Paríži a okolí si v dňoch 7. až 9. januára vyžiadali 20 mŕtvych vrátane troch páchateľov. Najviac obetí si vyžiadal prvý z útokov, ktorého terčom bol satirický týždenník Charlie Hebdo známy zverejňovaním karikatúr zosmiešňujúcich náboženstvá. Francúzska vláda minulý týždeň v rámci širšieho súboru opatrení nasadila bezpečnostné sily v okolí mešít, synagóg a iných citlivých objektov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #moslimovia #Charlie Hebdo