Povstalci priznali ofenzívu v Mariupole. Rakety zasiahli domy, obchody aj škôlku

Najmenej 30 mŕtvych civilistov a takmer sto zranených si vyžiadalo sobotňajšie ostreľovanie prímorského mesta Mariupoľ, ktoré je pod kontrolou ukrajinskej armády. Medzi obeťami sú aj ženy a dve deti. Najviac obetí si vyžiadala raketa, ktorá dopadla na trhovisko, ktoré bolo ráno plné ľudí.

24.01.2015 11:08 , aktualizované: 19:55
Mariupoľ, Ukrajina Foto: ,
Boje v Mariupole si vyžiadali civilné obete, počas dňa prichádzajú informácie o ich čoraz väčšom počte.
debata

Aj keď proruskí povstalci najprv zodpovednosť za krvavé útoky odmietali, neskôr prostredníctvom lídra samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandra Zacharčenka priznali, že odštartovali ofenzívu pri meste Mariupoľ.

Boje v Mariupole si vyžiadali civilné obete,...
Zhrození miestni obyvatelia stoja pri jednej z...
+9Ľudia sa snažili aspoň provizórne zakryť telo...

„Dnes sme začali ofenzívu v Mariupole,“ povedal Zacharčenko, ktorý v piatok oznámil, že separatisti budú pokračovať v operáciách s cieľom získať viac územia na východe Ukrajiny a s vládou už nebudú rokovať o ďalšom prímerí. Zacharčenko tiež povedal, že povstalci v nasledujúcich dňoch plánujú obkľúčiť mesto Debaltseve pri Donecku.

„Bude to najlepšie uctenie si pamiatky všetkých našich padlých,“ vyhlásil Zacharčenko. V Donecku vo štvrtok zomrelo osem ľudí a 17 utrpelo zranenia. Zo zodpovednosti za incident sa obe strany vzájomne obviňujú.

Pritom ešte v sobotu ráno toto ministerstvo označilo správy o ostreľovaní zo strany separatistov za dezinformácie. „Je to číra dezinformácia. Milicionárskej jednotky nezačali strieľať smerom na Mariupoľ alebo na jeho domy,“ vyhlásilo v stanovisku.

Rakety dopadli na škôlku, obchody i obytné domy

Mestská rada v Mariupole uviedla, že povstalci ostreľujú mesto strelami dlhého doletu typu Grad. Rakety zasiahli trhovisko, škôlku, obchody a obytný dom, ktorý sa následne vznietil. Zásah dostalo aj ukrajinský vojenský tábor na ceste z mesta a o život prišiel jeden vojak.

Tajomník národnej rady pre obranu Oleksandr Turčynov vyhlásil, že „ide o ďalší krvavý zločin proti ľudskosti spáchaný ruskou armádou a skupinami teroristov, ktorí sú pod jej kontrolou“. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk chce, aby sa vyhrotenou situáciou na východe zaoberala na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostná rada OSN.

Frontová línia sa v súčasnej dobe nachádza asi desať kilometrov od východných predmestí Mariupoľu. V súvislosti s ostreľovaním vyzvala radnica obyvateľov, aby zachovali pokoj a ignorovali správy, že sa armáda chystá z mesta stiahnuť. „Naopak, všetky jednotky sú plne pripravené na boj. Bezpečnostné opatrenia sme posilnili,“ uviedla radnica s tým, že nie je hlásený žiadny pohyb oddielov separatistov smerom k mestu.

Mariupoľ je zo strategického hľadiska považovaný za bránu ku Krymu. V prípade pádu mesta by sa totiž povstalcom otvorila pozemná cesta k autonómnemu ukrajinskému polostrovu, ktorý Rusko vlani v marci anektovalo.

Boje sa v posledných dňoch sústreďujú okrem Mariupoľa predovšetkým na okolie miest Horlivka, Debalceve a Luhansk, hlásené sú aj z okolia Donecka, kde sa armáda tento týždeň po mesiacoch tvrdých stretov stiahla z miestneho letiska. Doneckí povstalci v piatok deklarovali, že nemajú o ďalšie mierové rokovania záujem a že vojská doneckej i luhanskej „republiky“ sú pripravené na postup na západ.

Hovorca protipovstaleckej operácie Andrij Lysenko na tlačovej konferencii povedal, že pri doneckom letisku aj po stiahnutí armády z nového terminálu, ktorý je v podstate zničený, boje pokračujú. Vojsko zatiaľ drží časť areálu, predovšetkým úsek vzletovej dráhy.

Lysenko tiež informoval, že separatisti neďaleko Horlivky obsadili osadu Krasnyj Partyzan. „Bola v tzv. šedej zóne, nepatrila rebelom a ani armáda v nej nedržala žiadne pozície,“ vysvetlil.

Zhrození miestni obyvatelia stoja pri jednej z... Foto: SITA/AP, Sergey Vaganov
Ukrajina, Mariupoľ Zhrození miestni obyvatelia stoja pri jednej z obetí na predmestí Mariupoľa.

Kyjev tvrdí, že súčasná zvýšená vojenská aktivita povstalcov je výsledkom armádnych dodávok a posilnenia stavov z Ruska. Moskva toto obvinenie odmietla a naďalej vyhlasuje, že na Donbas rebelom neposiela žiadnu vojenskú pomoc a ani vojakov.

EÚ varuje Rusko: Eskalácia povedie k zhoršeniu vzťahov

Európska únia dôrazne odsudzuje sobotňajšie bombardovanie mesta Mariupoľ proruskými rebelmi a upozorňuje, že zostrenie bojov na východe Ukrajiny môže ďalej vážne zhoršiť vzťahy s Ruskom. Uviedla to vo vyhlásení šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová po tom, čo povstalci sa k útoku na mesto priznali.

„Táto eskalácia nevyhnutne povedie k zhoršeniu vzťahov medzi EÚ a Ruskom,“ varovala Mogheriniová. „Žiadam Rusko, aby využilo svoj silný vplyv a zastavilo vojenskú, politickú a finančnú podporu vodcov separatistov v záujme odvrátenia katastrofálnych dôsledkov pre celý svet,“ dodala.

Policajti sa snažia spresniť štatistiky obetí... Foto: SITA/AP
Ukrajina, Mariupoľ Policajti sa snažia spresniť štatistiky obetí ostreľovania ukrajinského Mariupoľa.

Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá na Ukrajine sleduje dodržiavanie prímeria a tiež vystupuje ako vyjednávací prostredník, v sobotu vyzvala na vyhlásenia pokoja zbraniam v Donecku a v okolí jeho letiska, pretože oblasť čelí „zhoršujúcej sa humanitárnej situácii“. „Špeciálna monitorovacia misia je v zhode so svojím mandátom pripravená umožniť dialóg, ktorý by viedol k zníženiu napätia,“ uviedla OBSE vo vyhlásení.

OBSE vo svojej správe vyslovila „hlboké znepokojenie“ zo stúpajúceho počtu civilných obetí a vyzvala obe znepriatelené strany, aby sa vyvarovali použitia ťažkých zbraní, ako sú napríklad nenávadzané strely z raketometu Grad.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Ukrajina #separatisti #Mariupol