Nemohúca OSN: Rusko zablokovalo vyhlásenie odsudzujúce boje na Ukrajine

Rusko v Bezpečnostnej rade OSN zablokovalo prijatie vyhlásenia, ktoré odsudzovalo zintenzívnenie bojov na východe Ukrajiny a ostreľovanie prístavu Mariupoľ.

25.01.2015 08:22 , aktualizované: 12:33
Ukrajina, Mariupoľ Foto:
Mladá žena leží zranená v mariupoľskej nemocnici. Tvrdé ostreľovanie prístavného mesta si vyžiadalo najmenej tridsať obetí a takmer sto zranených.
debata (876)

Počas sobotňajšieho zasadnutia rady Moskva odmietla podporiť britský návrh, ktorý okrem iného kritizoval nezodpovedné výroky proruských povstalcov, ktorí odmietli ďalšie rokovania o prímerí a oznámili ofenzívu smerom na západ.

Boje v Mariupole si vyžiadali civilné obete,...
Zhrození miestni obyvatelia stoja pri jednej z...
+9Ľudia sa snažili aspoň provizórne zakryť telo...

Ostreľovanie Mariupoľu, ktorý je pod kontrolou ukrajinskej armády, si v sobotu vyžiadala najmenej 30 mŕtvych civilistov a takmer sto zranených. Medzi obeťami sú aj ženy a deti. Proruskí separatisti zodpovednosť za útok odmietli, ale pochybnosti vyvolal ich líder Alexander Zacharčenko, ktorý najskôr oznámil spustenie ofenzívy, po čase svoje slová zase poprel. (Viac v článku Povstalci priznali ofenzívu v Mariupole. Rakety zasiahli domy, obchody aj škôlku)

Útok odsúdila EÚ, OBSE i Pan Ki-mun

Útok odsúdila Európska únia, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) i NATO. Neskôr sa k tvrdej kritike pridal aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý vo svojom vyhlásení odsúdil postup povstalcov, ktorí ohlásili plán dobytia hranice Doneckej oblasti vzdialenej asi sto kilometrov od súčasnej frontovej línie.

Zranená žena je hospitalizovaná v nemocnici.... Foto: Reuters
Ukrajina, Mariupoľ Zranená žena je hospitalizovaná v nemocnici. Najviac obetí si vyžiadala dopadnutá raketa na miestne trhovisko.

Veľká Británia chcela, aby podobné stanovisko zaujala aj Bezpečnostná rada OSN ako celok a žiadala aj nezávislé vyšetrovanie útoku na Mariupoľ. Rusko sa však postavilo proti, najmä kvôli výpadom proti ukrajinským proruským vzbúrencom. Ruský zástupca pri OSN upozornil, že Bezpečnostná rada OSN v minulosti vždy odmietala odsúdiť agresívne vyhlásenie zo strany ukrajinskej vlády.

Pätnásťčlenná Bezpečnostná rada môže svoje rozhodnutia prijímať len ak nie je proti niektorý z piatich stálych členov: Rusko má teda, rovnako ako USA, Veľká Británia, Francúzsko a Čína, právo veta.

NATO: Rusko pomáha ukrajinským povstalcom

NATO tvrdí, že ruské jednotky podporujú povstaleckú ofenzívu na východe Ukrajiny, pričom Moskvu vyzvala, aby túto podporu ukončila. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo vyhlásení konštatoval, že boje ostro eskalovali a existujú náznaky, že proruskí separatisti uskutočnia rozsiahlu ofenzívu na viacerých miestach Doneckej a Luhanskej oblasti.

„Ruskí vojaci na východe Ukrajiny podporujú tieto operácie pomocou velenia a kontrolných systémov, systémov protivzdušnej obrany vrátane rakiet zem-vzduch, pomocou bezpilotných vzdušných systémov ako aj moderných odpaľovacích a elektronických zariadení,“ vyhlásil Stoltenberg, podľa ktorého ide o absolútnu neúctu k prímeriu. Rusko vyzval, aby ukončilo všetku vojenskú, politickú a finančnú pomoc povstalcom a prestalo tak destabilizovať Ukrajinu.

876 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #Ukrajina #Mariupol