V Drážďanoch opäť protestovali tisícky priaznivcov Pegidy

Tisícky ľudí sa v Drážďanoch zúčastnili demonštrácie priaznivcov hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida). Novinári z denníka Sächsische Zeitung ich počet odhadli na 20-tisíc. V saskej metropole sa však zišli aj odporcovia hnutia, ktorých od Pegidy oddeľuje policajný kordón.

25.01.2015 18:04
Drážďany, Pegida Foto: ,
Priaznivci Pegidy sa nezvyčajne stretli v Drážďanoch v nedeľu. Už od októbra minulého roka sa schádzajú tradične v pondelok.
debata (6)

Demonštrácia sa prvýkrát koná v nedeľu, doteraz sa priaznivci hnutia schádzali vždy v pondelok. Organizátori presun z tradičného termínu vysvetlili tým, že nechceli, aby akcia prebiehala súbežne s pondelňajším verejným koncertom proti xenofóbii.

Pegida organizuje zhromaždenia v Drážďanoch od októbra minulého roka, nedeľňajšia akcia je v poradí trinásta. Záujem o ňu stúpol po nedávnych teroristických útokoch vo Francúzsku, kde radikáli zavraždili 17 ľudí.

Posledná akcia, ktorá sa mala konať minulý pondelok, sa zrušila kvôli vyhrážkam islamistov, ktorí hrozili hlavnému organizátorovi Lutzovi Bachmannovi smrťou. Bachmann, ktorý má za sebou kontroverznú kriminálnu minulosť, medzitým v stredu odstúpil z vedenia Pegidy. Dôvodom bola jeho fotografia, na ktorej bol nalíčený a upravený ako nacistický vodca Adolf Hitler. Bachmann síce tvrdil, že išlo o vtip, aj tak však neustál tvrdú kritiku svojich kolegov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #demonštrácia #Drážďany #Pegida