Porošenko sľúbil dôkazy

Niet inej cesty k vyriešeniu krízy na juhovýchode Ukrajiny ako cesta načrtnutá mierovými dohodami z Minska, vyhlásil prezident Petro Porošenko na nedeľňajšom mimoriadnom rokovaní Rady bezpečnosti a obrany štátu v Kyjeve.

26.01.2015 09:23
Ukrajina, Mariupol Foto: ,
Záchranári sa snažia vytiahnuť kus strely Grad neďaleko činžiaka vo štvrti Vostočnyj v Mariupole.
debata (32)

Zvolal ho po sobotňajšom ostreľovaní prístavu Mariupoľ, z ktorého sa vzájomne obviňujú armáda a povstalci. Pravda však je, že výsledkom je tridsať mŕtvych civilistov a asi stovka zranených. „V pondelok zverejníme dôkazy o pôvodcoch masakry,“ vyhlásil Porošenko, citovaný televíziou TV 5, s tým, že „začať politický proces s cieľom upokojenia situácie ostáva našou prioritou“. Vyslovil však obavy z toho, že povstalci sa vraj už rozhodli nerokovať.

„Porošenkov cynizmus nepozná hranice. Pre nás bol minský proces otázkou života našich civilistov a pre Kyjev iba zásterkou,“ reagoval na Porošenka predstaviteľ donbaských povstalcov Denis Pušilin. „Nechápem, prečo Európa a USA predstierajú, že nevidia kyjevskú agresívnu politiku,“ dodal.

Pochybnosti o úprimnosti Porošenkových obáv vyvoláva o. i. aj nedeľňajšie rozhodnutie rady, ktorej predsedá. Podľa neho má kabinet Arsenija Jaceňuka začať procedúru vypracovania žiadosti adresovanej medzinárodnému súdu v Haagu. Kyjev chce presadiť, aby obe samozvané republiky DĽR aj LĽR boli vyhlásené za „teroristické organizácie“. Dokument má obsahovať aj informácie o zločinoch proti ľudskosti. V prípade úspechu, i keď iba teoreticky, by boli priame rokovania s povstalcami ako „teroristami“ nemožné.

O rokovaní v nedeľu však hovoril aj ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. Osobitne s ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym a s európskou šéfkou diplomacie Federicou Mogheriniovou. Oboch ubezpečil, že Rusko je pripravené podniknúť akékoľvek kroky k nájdeniu mierového riešenia ukrajinského konfliktu. Rovnako však zopakoval, že úspech sa dá dosiahnuť jedine prostredníctvom priamych rokovaní medzi Kyjevom a predstaviteľmi Doneckej a Luhanskej oblasti. Napriek tomu, že Kyjev o tom nechce ani počuť, zdá sa, že aj vo Washingtone sa prikláňajú k spomínanému formátu rokovaní. Teda Ukrajina, Rusko, Nemecko, Francúzsko plus zástupcovia povstalcov. Minister Kerry totiž už navrhol rozšíriť skupinu krajín, ktoré sa podieľajú na mierových rokovaniach, na päť subjektov.

Zatiaľ sa však na juhovýchodnom fronte nič nemení. Iba čoraz viac civilistov zomiera po ostreľovaní obytných štvrtí.

„Ak by ukrajinská vládna moc pristúpila na návrh ruského prezidenta z 15. januára, týkajúci sa urýchleného stiahnutia ťažkých zbraní z línie frontu, zakotvený aj v Minskom memorande z 19. septembra 2014, nemuselo dôjsť k tragédii vo Volnovache, v Donecku ani v Mariupole,“ pripomenul v nedeľu Lavrov. Zároveň konštatoval, že Kyjev namiesto toho dal prednosť ďalšej militarizácii, vyhlásil nové mobilizačné vlny a rozkázal intenzifikovať ozbrojené operácie.

Záznam telefonického rozhovoru zachytený ukrajinskou tajnou službou

Leonid Ponomarenko (prezývka Terorista) z Donecka:
- Nasyp to smerom na „Vostočnyj“. Aspoň raz to urob poriadne. Popol: – Sú tam ale činžiaky.
Terorista: Kdeže sú odtiaľ. Nasyp to priamo na cestu na kontrolné stanovisko. Činžiaky sú odtiaľ kilometer až pol druha. Po streľbe: Terorista: – Veď som ťa upozornil, že tam máme „očká“ (vo vojenskom žargóne navádzač streľby – pozn. red.). Ale ty len „dobre, nechaj to na mňa“. Teraz to už nechaj tak. Neprežívaj.
Popol: – Samozrejme. Teraz len rýchlo zmiznúť.
Terorista: Nasyp to však ešte na Talakivku.
ZDROJ: ZN.UA

Povedali

Ak mobilné operatívne mínometné skupiny ostreľujú mesto, možno hovoriť o akejsi tretej provokačnej sile. Ibaže ak pália zo smeru doneckého letiska delostrelci, nemožno tvrdiť, že separatisti ostreľujú sami seba. Sme svedkami ustavičnej paľby, ktorá má zastrašiť a nie zasiahnuť strategické objekty. Chaotickou streľbou a zásahom rôznych objektov však zastrašujú civilistov. Vladimir Ruban, generálplukovník v zálohe, predseda spoločenskej organizácie Zbor dôstojníkov a hlavný ukrajinský vyjednávač o výmene zajatcov
"Medzi ukrajinskými vlastencami bojujúcimi dnes so zbraňou v ruke je dostatočné množstvo takých, ktorí zneužívajú vojnu na, mierne povedané, materiálne polepšenie. Približne 20 percent príslušníkov niektorých dobrovoľníckych práporov pácha krádeže a rabuje. Štát musí čo najskôr zakročiť tak, aby ozbrojení ľudia nepodľahli spomínaným pokušeniam. Alexandr Kichtenko, gubernátor Doneckej oblasti, menovaný Kyjevom, v liste prezidentovi Porošenkovi
"Politická elita je dnes v troskách. Pritom nik nevie, o čo sa medzi sebou hádajú. Ukrajina dnes stojí na pokraji rozpadu. Ba možno povedať, že krajina sa už začala rozpadať. Treba o tom otvorene hovoriť. Vari čo i len jeden z doterajších prezidentov urobil niečo, aby dosiahli slobodu a jednotu? Kto urobil čosi dôležité pre Donbas? Kto skutočne pochopil Krym a zaoberal sa ním, ako treba? A teraz chcú, aby sme za dva dni čosi urobili. V krátkom čase nič z toho sa nepodarí.
Leonid Kravčuk, prvý prezident nezávislej Ukrajiny, v rozhovore pre ukrajinskú agentúru UNN.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko