Obamová sa v Rijáde neprispôsobila zvykom, nezahalila si vlasy

Manželka amerického prezidenta Baracka Obamu Michelle si pri utorňajšej návšteve Saudskej Arábie v rozpore s tamojšími zvykmi nezakryla hlavu. Všimli si to mnohé médiá i užívatelia sociálnych sietí.

28.01.2015 10:17
Michelle Obamová Foto: ,
Prvá dáma USA Michelle Obamová sa v Rijáde neprispôsobila zvykom a nezahalila si hlavu.
debata (59)

Stanica CNN upozornila aj na to, že Obamová podávala ruku mužom v saudskoarabskej delegácii a že si s ňou podal ruku aj nový kráľ Salmán ibn Abdal Azíz Saud.

Obama skrátil návštevu Indie, aby stihol kondolovať v Saudskej Arábii za zosnulého kráľa Abdalláha, ktorého Salmán v piatok v čele kráľovstva nahradil. Rozhodnutie vydať sa do Rijádu na úkor pôvodnej ázijskej cesty médiá označili za dôkaz toho, aký význam Spojené štáty prikladajú vzťahom s Rijádom.

Obamová sa po boku svojho manžela objavila v čiernych nohaviciach a dlhšom farebnom kabáte. Na hlave nemala nič, rovnako ako ďalšie ženy v americkej delegácii. Saudská Arábia vyznáva prísnu formu sunnitského islamu a tamojšie ženy si dôsledne zahaľujú telo i hlavu. Očakáva sa to aj od návštevníčok.

Na Twitteri sa okamžite začalo debatovať pod heslom Michelle Obama nezahalená. Niektorí užívatelia pripomenuli, že pri návšteve moslimskej Indonézie sa Obamová podriadila a chodila so zakrytou hlavou.

Egyptský Al-Ahram na obranu americkej prvej dámy napísal, že kritika je neprimeraná, keďže išlo o improvizovanú a veľmi krátku návštevu. Washington Post napísal, že hoci niektorí z používateľov sociálnych sietí tvrdili, že saudskoarabská televízia zábery s prvou dámou zahmlila, nie je to pravda.

Stanica CNN zase poukázala na to, že hoci v moslimskom svete sa muži vyhýbajú fyzickému kontaktu s cudzími ženami tak, že im ani nepodávajú ruky, kráľ a ďalší predstavitelia ropného kráľovstva Obamovej ruku podali. Biely dom k tomu poznamenal, že podobne tomu bolo aj pri návštevách političiek, ako boli niekdajšia ministerka zahraničia Hillary Clintonová alebo Madeleine Albrightová či nemecká kancelárka Angela Merkelová.

V prípade Obamovej bolo vraj pre splnenie požiadaviek etikety dostatočné, keď na letisku pri uvítaní síce stála po boku svojho manžela, ale mierne v pozadí. Ruku sama mužom neponúkala, ale počkala na ich gesto. Kto tak neurobil, pozdravila sa len kývnutím hlavy.

Ako napísal Washington Post, Obamova cesta do Rijádu bola mienená ako nepolitické gesto a vyjadrenie sústrasti nad zosnulým. Lenže v krajine, ako je Saudská Arábia, môže byť nezahalenie hlavy v prípade ženy vyložené i politicky.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #islam #Saudská Arábia #protokol #Michelle Obamová