V EÚ navrhujú predĺžiť protiruské sankcie o pol roka

Európska únia pripravila pre ministrov zahraničia návrh na rozšírenie sankcií proti Rusku o šesť mesiacov a plánuje sa aj pridanie nových mien na sankčný zoznam.

28.01.2015 16:22
debata (213)

Ministri zahraničia EÚ zvolali na štvrtok mimoriadny summit, ktorý je odpoveďou na obnovené boje na východe Ukrajiny. Kyjev uvádza, že pri ostreľovaní pobrežného mesta Mariupoľ proruskými separatistami v sobotu zomrelo až 30 civilistov.

„Vzhľadom na zhoršujúcu situáciu rada (ministrov zahraničia) súhlasí s predĺžením reštriktívnych opatrení proti osobám a subjektom za ohrozovanie a podkopávanie suverenity a teritoriálnej integrity Ukrajiny do septembra 2015,“ uvádza návrh záverov, ktoré dostala k nahliadnutiu agentúra Reuters.

Opatrenia zahŕňajú zmrazovanie majetku a zákazy cestovania pre desiatky Ukrajincov a Rusov od anexie ukrajinského Krymu Moskvou v marci. Ministri tiež požiadajú Európsku komisiu o vypracovanie zoznamu ďalších mien, ktoré by mohli byť postihnuté sankciami. Rozhodnutím o nových ekonomických sankciách sa budú zaoberať až lídri EÚ na summite 12. februára.

Spojené štáty rovnako avizovali, že sú v prípade potreby pripravené sprísniť sankcie proti Rusku. USA tiež poskytli Ukrajine dodatočnú pomoc v objeme 2 mld. eur. Dohodu o úverových garanciách, ktoré majú Kyjevu pomôcť financovať „krátkodobé sociálne výdavky“, potvrdili v stredu americký minister financií Jack Lew a jeho ukrajinská rezortná kolegyňa Natalia Jaresková.

213 debata chyba