Moskva chce odsúdiť 'anexiu' NDR

Štvrťstoročie od pádu Berlínskeho múru z Ruska zaznievajú hlasy spochybňujúce zjednotenie Nemecka. Jeden z najvyšších ústavných činiteľov, šéf dolnej komory parlamentu Sergej Naryškin v stredu podporil návrh na vypracovanie rezolúcie, ktorá odsúdi "anexiu" východného Nemecka západným Nemeckom.

29.01.2015 07:26
Merkelová, Naryškin Foto: ,
Šéf ruskej Štátnej dumy Sergej Naryškin a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa do ruskej anexie Krymu vedeli na seba aj usmiať.
debata (395)

Popredný politik vládnej strany Jednotné Rusko, ktorý rovnako ako šéf Kremľa začínal kariéru v leningradskom KGB, túto ideu načrtol už začiatkom týždňa v Štrasburgu. Na zasadaní Parlamentného zhromaždenia Rady Európy tak reagoval na opakujúce sa obvinenia Moskvy z anexie Krymu.

„Tí, ktorí túto historickú udalosť nazývajú anexiou, môžu podľa rovnakej logiky povedať aj to, že Nemecká spolková republika anektovala východné Nemecko, čiže Nemeckú demokratickú republiku,“ citovala vyjadrenie Naryškina v Štrasburgu agentúra Interfax.

V stredu ráno, keď už sedel v kresle predsedajúceho v rokovacej sieni Štátnej dumy, sa Naryškin vo svojom zápase proti „dvojakým štandardom Západu“ dočkal plnej podpory od komunistického poslanca Nikolaja Ivanova. Opozičný zákonodarca ho ubezpečil, že „všetci s ním spolucítili, keď odrážal útoky“ predsedníčky Parlamentného zhromaždenia Rady Európy týkajúce sa Krymu.

„Navrhujem ako odvetný krok nariadiť zahraničnému výboru, aby pripravil vyhlásenie odsudzujúce anexiu Nemeckej demokratickej republiky Nemeckou spolkovou republikou v roku 1989. Tým skôr, že na rozdiel od Krymu v NDR sa neuskutočnilo všeľudové referendum,“ cituje Ivanova agentúra RBK. Naryškin iniciatívu podporil: „Žiadam zahraničný výbor, aby návrh zvážil a o výsledku ma osobitne informoval.“

„Výbor je pripravený operatívne prerokovať túto otázku,“ oznámila podľa Interfaxu jeho prvá podpredsedníčka Svetlana Žurovová z Jednotného Ruska. Ďalší podpredseda zahraničného výboru Alexandr Romanovič túto otázku považuje za mimoriadne aktuálnu. „Dnes prehodnocujeme tie udalosti, ktoré sa diali pred dvadsiatimi rokmi v Sovietskom zväze, vzťahy medzi Ruskom, Bieloruskom a Ukrajinou, z čoho netreba vynímať ani znovuzjednotenie Nemecka. Keď to máme na programe, tak prerokujme aj toto,“ povedal pre rádio RSN.

Prípravy na odsúdenie „anexie“ NDR pobúrili nielen viacerých ruských kritikov Kremľa, ale aj posledného sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova. „Ten návrh je jednoducho nonsens,“ povedal pre Interfax. „Nemožno z dnešných pozícií hodnotiť niečo, čo sa stalo v inej epoche, v inom čase, pred 25 rokmi. O akom referende mohla byť v NDR reč? V NDR i NSR sa konali státisícové mítingy s jediným heslom: ,Sme jeden ľud!' Nik to neodmietal a odmietnuť ani nemohol,“ dodal Gorbačov.

Podľa šéfa najznámejšej ruskej organizácie na ochranu ľudských práv Memorial, historika Arsenija Roginského, ide o diletantský návrh, ktorý je v rozpore s historickými reáliami i právnymi normami. Podľa Roginského sa východné a západné Nemecko zjednotili v súlade s medzinárodným právom so súhlasom Sovietskeho zväzu a západných mocností, ktoré dohliadali na rozdelené Nemecko po druhej svetovej vojne.

„Je veľmi čudné, že predseda Štátnej dumy postúpil túto otázku na prerokovanie namiesto toho, aby ju zamietol ako neopodstatnenú a zbytočnú. O nijakej anexii tam nemôže byť reč,“ dodal šéf Memorialu, organizácie, ktorú ruský najvyšší súd včera odmietol rozpustiť, hoci ho o to požiadalo ministerstvo spravodlivosti.

Ešte ostrejšie reagoval známy ruský bloger Ostap Karmodi, podľa ktorého ide o ďalší dôkaz, že vedenie krajiny stráca zmysel pre realitu. „Putin si asi skutočne myslel, že Nemci budú anexiu Krymu prirovnávať nie k roku 1938, ale k roku 1989. A oni nepochopili, že Krym, to je naša obdoba pádu Berlínskeho múra, preto teraz za to budú pykať,“ ironizuje bloger.

Popredný komentátor a historik Nikolaj Svanidze si myslí, že napriek zjavnej neserióznosti najnovšej iniciatívy na nej Kremeľ môže doma zabodovať. „To je naša odpoveď Chamberlainovi, ako sme to už v našej histórii zažili,“ poznamenal pre rádio Business FM. „Oni nám vyčítajú Krym, my im budeme Aljašku a Nemecko. Nadobúda to povahu takej veselej hry – vy nám tak a my vám tak. Ľuďom sa to páči, odpútava ich to od reálnych problémov. Kým sa vláda a osobitne jej zahraničná politika tešia vysokej domácej podpore, podobná taktika bude veľmi populárna,“ predpovedá Svanidze.

© Autorské práva vyhradené

395 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #NDR #anexia #Sergej Naryškin