Obama gratuloval Tsiprasovi k volebnému víťazstvu

Americký prezident Barack Obama zablahoželal novému gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi k minulotýždňovému volebnému víťazstvu jeho strany SYRIZA a vyjadril radosť z budúcej spolupráce medzi Washingtonom a Aténami v "záujme posilnenia gréckeho hospodárstva".

29.01.2015 07:33
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama.
debata (3)

Podľa stredajších informácií Bieleho domu prezident okrem iného počas utorňajšieho telefonátu poznamenal, že USA ako „dlhodobý priateľ a spojenec Grécka“ chce s Tsiprasovou vládou „úzko spolupracovať na návrate Atén na cestu k dlhodobej prosperite“. Obaja lídri podľa kancelárie amerického prezidenta hovorili aj o spolupráci vo veci boja proti terorizmu a európskej bezpečnosti.

Obama sa s premiérom Grécka stretol ešte v júli 2013. V Bielom dome vtedy privítal Tsiprasovho predchodcu Antonisa Samarasa, ktorého vyzýval na väčšiu orientáciu na rastovú politiku, keďže úspory nemôžu byť „jedinou stratégiou“ boja proti kríze. Prezident USA vtedy okrem iného povedal, že „z histórie vieme, že krajiny s hospodárskym rastom a vysokou zamestnanosťou lepšie zvládali dlhové bremeno ako krajiny, kde sa ľudia cítia beznádejne“.

Samaras zareagoval slovami o „veľkých obetiach“ Grékov, ktoré však podľa neho nevyjdú navnivoč. Práve kritika tvrdých úsporných opatrení ako hlavnej podmienke zahraničnej finančnej pomoci v celkovej dohodnutej sume 240 miliárd eur vyniesli v nedeľu k moci Tsiprasa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #USA #Barack Obama #Alexis Tsipras