Kuba podmienila vzťahy s USA aj vrátením Guantánama

Kubánsky prezident Raúl Castro v stredu podmienil naplnenie predbežnej dohody o obnovení vzťahov s USA ukončením ich desiatky rokov trvajúceho obchodného embarga, návratom základne v zálive Guantánamo a vyškrtnutím Kuby zo zoznamu podporovateľov terorizmu.

29.01.2015 09:24
Obama, Castro Foto: ,
Barack Obama (vľavo) a Raúl Castro na archívnej fotografii z roku 2013.
debata (11)

Brat Fidela Castra sa tak vyjadril počas stretnutia lídrov latinskoamerických a karibských krajín v Kostarike. Za najväčší problém prípadnej normalizácie vzťahov označil práve obchodnú „blokádu“. V tejto veci by podľa neho mal prezident USA Barack Obama urobiť viac a poukázal na jeho „široké výkonné právomoci na zmenu blokády dokonca aj bez súhlasu“ parlamentu.

„Znovunadviazanie diplomatických vzťahov je začiatkom procesu normalizácie vzájomných vzťahov, no to nebude možné, ak blokáda stále existuje a kým nevrátia územie ilegálne okupované námornou základňou na Guantáname. Ak sa tieto problémy nevyriešia, toto diplomatické zblíženie by nedávalo zmysel,“ povedal kubánsky prezident, ktorý taktiež deklaroval žiadosť o finančné odškodnenie Kubáncov za „utrpené ľudské a hospodárske“ škody.

Námorná základňa v zálive Guantánamo vznikla po španielsko-americkej vojne v roku 1898. Následnou dohodou z roku 1903 bola základňa priznaná Spojeným štátom. Po kubánskej revolúcii v roku 1959 nový režim dohodu o prenájme odmietol, no dodnes bez efektu. Základňa USA je navyše od roku 2002 symbolom porušovania ľudských práv, keďže sa stala zadržiavacím centrom pre ľudí podozrivých z terorizmu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Kuba #Raúl Castro #Guantánamo