V Donbase pri Debaľceve sa naďalej bojuje

Strety na východe Ukrajiny medzi proruskými separatistami a vládnymi vojskami neustávajú, do bojov sa opäť zapojili aj ťažké zbrane. Ani jedna strana však nehlási zvrat v situácii.

29.01.2015 10:56
debata (69)

„Situácia zostáva napätá. Počas uplynulých 24 hodín teroristi ostreľovali pozície našich síl v 103 prípadoch,“ uviedlo armádne velenie. Separatisti vraj do bojov nasadili okrem ručných zbraní aj delostrelectvo, mínomety, raketomety a tanky. Bojovalo sa pri strategicky situovanom meste Debaľceve aj na prístupoch k dôležitému prístavu Mariupoľ.

„Príslušníci ozbrojených síl ale pevne stoja na svojich pozíciách a útoky odrážajú,“ zdôraznilo armádne komuniké, bez toho aby sa spomenulo o prípadných stratách.

Armádny hovorca Andrij Lysenko pred novinármi spresnil, že v bojoch so separatistami na východe krajiny počas uplynulých 24 hodín padlo päť ukrajinských vojakov, ďalších 29 utrpelo zranenia.

Naopak, podľa jedného z veliteľov doneckých separatistov Eduarda Basurina sa rebelom podarilo „plne ovládnuť“ dôležitú cestu medzi Debaľcevom a mestom Artemivsk, ktorú armáda používala na zásobovanie svojich jednotiek. Ten istý úspech ale Basurin ohlásil už v stredu.

Počas dňa tiež uistil, že povstalecká domobrana a ľudové milície úspešne odrazili všetky ukrajinské útoky, a to vrátane tankového útoku pri Donecku. „Protivník bol vrhnutý späť na východiskové pozície,“ povedal podľa serveru Novorossija a dodal, že povstalci prenikli až k výšinám pri mestečku Mykolajivka, ležiacom približne 40 kilometrov južne od Donecka.

Situácia v oblasti Donbasu zostáva bohužiaľ krajne napätá. Naši vojaci odrážajú útoky po celej frontovej línii," uviedol ukrajinský prezident Porošenko. Súčasne ubezpečil, že Kyjev podniká dodatočné opatrenia, aby obranné línie posilnil." Ambície a apetít agresora presahujú rozmery Ukrajiny," varoval v zmienke o nápade niektorých ruských poslancov odsúdiť spojenie východnej NDR so západným Nemeckom ako „anexiu“.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina