Vírus eboly v západnej Afrike zmutoval, tvrdia vedci

Počet ochorení ebolou v západnej Afrike sa znížil a snahou je teraz nielen šíreniu choroby spomaliť, ale epidémiu úplne zastaviť.

29.01.2015 14:02
debata (3)

Uviedla to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa jedného z predstaviteľov OSN ale zďaleka nie je vyhraté a je nutné pokračovať v maximálnom úsilí. Vedci podľa stanice BBC navyše upozorňujú, že vírus eboly v západnej Afrike zmutoval a stal sa možno ešte nákazlivejší.

Guinea, Sierra Leone a Libéria, ktoré sú epidémiou eboly zasiahnuté najviac, minulý týždeň zaznamenali prvýkrát od vlaňajšieho júna menej než 100 nových prípadov tejto smrteľnej vírusovej choroby. WHO však pripustila, že pri mnohých nových prípadoch nie je jasné, ako sa ľudia nakazili. Napríklad v Guinei sa len pri 30 percentách z nich vie, že ochoreli kontaktom s pacientmi.

„Počet prípadov sa znižuje týždeň od týždňa a na mnohých miestach sa blíži k nule, choroba ale trvá v tretine oblastí najpostihnutejších krajín. Stretávame sa ešte občas s náhlymi novými ohniskami a s prekvapivými nezmapovanými prípadmi osôb, ktoré neboli v kontakte s chorými,“ povedal David Nabarro, ktorý je koordinátorom OSN pre boj s touto smrteľnou chorobou. Nabarro to povedal v Addis Abebe, kde v piatok začne summit afrických krajín, ktorý prerokuje aj ebolu.

Výskumníci z parížskeho Pasteurovho ústavu, ktorý vlani v marci ako prvý zistil začiatok tejto doteraz najvážnejšej epidémie eboly, na základe poznatkov z Guiney oznámili, že vírus zmutoval. Teraz preverujú podozrenie, že by sa mohol ľahšie prenášať z jedného človeka na druhého. „Vírus sa môže premeniť aj v menej smrteľný, ale viac nákazlivý. Práve toho sa obávame,“ povedal BBC jeden z výskumníkov Anavaj Sakuntabhai.

Od vlaňajška sa nakazilo vírusom eboly viac ako 22 000 ľudí a vyše 9000 ich zomrelo. Absolútnu väčšinu obetí nahlásili Guinea, Sierra Leone a Libéria.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #WHO #ebola