Šéfovia diplomacií EÚ predĺžili protiruské sankcie

Do týždňa chcú mať ministri zahraničia EÚ nové mená, o ktoré bude možné rozšíriť sankčný zoznam osôb so zmrazeným majetkom a zakázaným vstupom do krajín únie kvôli ukrajinskej kríze.

29.01.2015 15:54 , aktualizované: 19:33
Mogheriniová Foto: ,
Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová zvolala mimoriadnú schôdzu ministrom EÚ v Bruseli kvôli situácii na Ukrajine.
debata (373)

Dohodli sa na tom na mimoriadnej schôdzke v Bruseli zvolanej kvôli eskalácii bojov na východe Ukrajiny v posledných dňoch. Platnosť európskych sankcií bude tiež predĺžená až do septembra, uviedla na tlačovej konferencii po rokovaní šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

O tom, či o ďalšie mená navrhnuté európskymi diplomatmi zoznam skutočne rozšíria, rozhodnú ministri na svojej ďalšej schôdzke v pondelok 9. februára. Na zozname je zatiaľ 132 osôb z Ukrajiny aj Ruska a 28 firiem. Majú zakázaný vstup do krajín EÚ a zmrazený majetok kvôli podielu na ruskej anexii Krymu alebo na destabilizácii situácie na východe Ukrajiny.

Tretím prvkom je podľa Mogheriniovej začatie prípravných prác ako Európskej diplomatickej služby tak Európskej komisie o „všetkých ďalších primeraných akciách“, ktoré by prípadne mohla EÚ spustiť, aby zabezpečila plnenie dohôd z Minska. O situácii na Ukrajine sa bude konať summit EÚ zvolaný na 12. februára.

„Je to výsledok zhody po dlhej a dobrej diskusii medzi ministrami,“ vyhlásila šéfka európskej diplomacie. Mnohí šéfovia diplomacií krajín dvadsaťosmičky pri príchode na rokovanie zdôrazňovali potrebu nájdenia jednoty.

K tomu, aby ministri nové sankcie s ohľadom na vývoj na Ukrajine zvážili, ich tiež v utorok v spoločnom vyhlásení vyzvali premiéri a prezidenti dvadsaťosmičky.

Európsku reakciu vyvolala obnovená ofenzíva proruských separatistov tešiacich sa podľa Severoatlantickej aliancie (NATO) všestrannej ruskej podpore, a predovšetkým ostreľovanie prístavu Mariupol, ktoré znamenalo tri desiatky mŕtvych.

Grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias... Foto: Reuters, FRANCOIS LENOIR
Nikos Kotzias, Grécko Grécky minister zahraničných vecí Nikos Kotzias po príchode do Bruselu prehovoril pred novinármi.

Úniovú jednotu však vzápätí narušili Atény, nový grécky ľavicový premiér Alexis Tsipras povedal, že únia možné sprísnenie protiruských sankcií s Gréckom nekonzultovala, čo Atény prijali s nevôľou.

Jeho minister zahraničia Nikos Kotzias pri príchode na rokovania vyhlásil, že Grécko sa snaží o obnovu mieru a stability na Ukrajine a zároveň sa snaží zabrániť roztržke medzi EÚ a Ruskom.

373 debata chyba
Viac na túto tému: #protiruské sankcie #Federica Mogheriniová