Pozrite si: Do holandskej televízie vnikol ozbrojený muž, chcel vysielať

Do budovy holandskej verejnoprávnej televízie NOS prenikol večer ozbrojený muž a žiadal o prístup do vysielania. Po pár minútach ho zadržali. Celý objekt evakuovali a televízia musela zrušiť večerné spravodajskú reláciu, ktorá začína o 20.00.

29.01.2015 23:47
debata (1)

Podľa starostu mesta Hilversum, kde televízia sídli, nebol nikto zranený. Muž podľa agentúry AP uviedol, že patrí k skupine hackerov.

„Niekto sa dostal do budovy,“ potvrdil holandskému rozhlasu riaditeľ televízie Jan de Jong s tým, že muža zadržali. Reportér Rob Oudkerk, citovaný agentúrou Reuters povedal, že muž mal pištoľ s tlmičom. Polícia ho vraj zatkla a odviedla po desiatich minútach.

Podľa de Jonga nie je jasné, ako muž prenikol cez ochranku až do redakcií. Televízia neskôr na svojom webe uviedla, že muž sa vyhrážal členovi ochranky a donútil ho, aby ho odprevadil až do redakčných miestností.

Televízia nakoniec odvysielala aj zábery zachytávajúce ozbrojeného muža v obleku a s kravatou, ako v pokoji hovorí s iným mužom a potom ho odzbrojuje a zatýka štvorica či pätica policajtov. Muž nekládol odpor.

Votrelec stačil do kamery povedať: „Sme najatí spravodajskými službami.“ Podľa AP bezprostredne nič nenasvedčuje, že by išlo o teroristický čin. Podľa agentúr je motív počínania páchateľa zatiaľ neznámy.

Vysielanie televíznej stanice NOS1 prerušili na viac ako hodinu. Televízia vysielala prosbu, aby boli ľudia trpezliví. Polícia medzitým budovu v Hilversume, asi 20 kilometrov východne od Amsterdamu, prehľadávala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nos #ozbrojenec #Štúdio