Francúzsko má kampaň proti teroristom a dúfa v jednotu

Zostaňte doma. Francúzsko vyzýva ľudí, ktorí by mohli mať záujem zapojiť sa do konfliktu v Sýrii a Iraku po boku teroristov.

30.01.2015 09:36
Francúzsko, terorizmus Foto: ,
Kvetiny ako spomienka na moslimského policajta Ahmeda Merabeta (na fotografii), ktorého zavraždili teroristi pri útoku na magazín Charlie Hebdo.
debata (1)

"Zistíte, že je to peklo na zemi a zomriete osamote,“ obracia sa Paríž na možných budúcich džihádistov. "Hovoria vám, aby ste si založili rodiny s ich hrdinami. V skutočnosti budete vychovávať deti vo vojne a v hrôze,“ apeluje Francúzsko aj na ženy, ktoré by sa mohli pripojiť k teroristom.

Čo s džihádistami

Francúzsko spustilo kampaň na internete tri týždne po útokoch v Paríži, ktoré si vyžiadali 20 mŕtvych vrátane troch teroristov. Hoci bratia Kouachiovci a Amedy Coulibaly nebojovali v radoch Islamského štátu (ISIS), Európa má obavy pred zverbovanými džihádistami, ktorí odchádzajú do konfliktov na Blízkom východe. A ešte viac ju strašia tí, čo sa vracajú. Aj Kouachiovci boli v roku 2011 v Jemene v kontakte s Al-Kajdá na Arabskom polostrove. Coulibaly zase na videu prisahal vernosť ISIS a jeho družka pravdepodobne utiekla do Sýrie.

Predpokladá sa, že len z Francúzska sa k teroristom pripojilo okolo 1 200 ľudí. Podľa Justina Vaïsseho, riaditeľa Centra pre analýzy, plánovanie a stratégiu, sú vracajúci sa bojovníci nebezpeční.

"Mnohých však zabijú na bojisku. Ďalší zase idú domov po obrovskom sklamaní. Nezažili to, čo im teroristi sľubovali, keď ich verbovali. Nechcú mať už nič spoločné s násilným džihádom. Týchto ľudí by bolo možné využiť v informačnom boji proti skupinám, ako je Islamský štát a Al-Kajdá,“ povedal minulý týždeň počas diskusie v Bratislave Vaïsse, ktorý pôsobí na francúzskom ministerstve zahraničných vecí.

Na internetovej stránke www.stop-djihadisme.gouv.fr sú aj odporúčania pre rodičov, ktorí majú podozrenie, že ich deti podľahli propagande džihádistov. Pre Francúzsko to však nie je len bezpečnostný problém. Je to spoločenská aj politická výzva. Po útoku na satirický magazín Charlie Hebdo vyšli do ulíc asi štyri milióny ľudí. Podľa prieskumov je však až 42 percent Francúzov proti tomu, aby týždenník zobrazoval proroka Mohameda. Je preto otázkou, čo krajinu spája, aj keď sa po útokoch veľa hovorilo o jednote.

Rôznorodé pocity

Mnohí odborníci upozorňujú, že by bolo nesprávne spájať odpor proti Charlie Hebdo s podporou terorizmu. Nie je ani úplne šťastné hovoriť o moslimskej komunite, ktorá vraj má viac riešiť problém džihádizmu.

"Nie je to boj civilizácií. Keď to budeme opakovať, nahrávame tým teroristom aj extrémnej pravici,“ reagoval pre Pravdu Aurélien Mondon, politológ na univerzite v Bathe.

Podľa experta je skôr potrebné zdôrazňovať, že nejde o žiadny konflikt ideí a hodnôt medzi moslimskou a francúzskou komunitou. "Je to tak z dvoch dôvodov. Moslimská komunita, tak ako to býva aj v prípade iných veľkých komunít, je umelý výtvor. Nie je jednotná, tvorí ju množstvo rôznych ľudí, ktorí nemajú absolútne nič spoločné s teroristami. A okrem toho táto takzvaná komunita predsa patrí do Francúzska. Tvrdiť niečo opačné je nielen nesprávne, ale iba to prispieva k nerovnosti,“ povedal pre Pravdu expert na Francúzsko.

"Tak ako sú pocity k moslimom rôznorodé, rovnako je to aj so slobodou prejavu,“ pripomína Rainbow Murrayová, odborníčka na francúzsku politiku z Londýnskej univerzity.

"V zásade existujú tri tábory. Prvý má rád Charlie Hebdo. Druhý tvrdí, že sa mu nepáči, čo magazín zverejňuje, ale že má na to jednoznačné právo. A tretí verí, že Charlie Hebdo urobil chybu, keď publikoval karikatúry. V rámci tejto skupiny sú aj takí, čo veria, že týždenník si svoj osud zaslúžil. Jednota spoločnosti je krehká, dočasná a už sa rozpadá, hoci existuje vôľa, aby sa to nestalo. Lenže deliace čiary sa opäť objavia, keď sa krajina vráti ku každodennej politike. Očakávam, že z toho bude ťažiť krajne pravicový Národný front,“ povedala pre Pravdu Murrayová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko