Aj druhé kolo prezidentských volieb v Taliansku je bez víťaza

Talianski poslanci sa v piatok opäť nezhodli na mene nového prezidenta, čo môže skomplikovať vládne reformy premiéra Mattea Renziho. Poslanci sa o to pokúsia opäť popoludní. Šance na zvolenie prezidenta sa zlepšia v sobotu, keď na víťazstvo bude treba len jednoduchá väčšina.

30.01.2015 16:01
Taliansko, voľba preidenta Foto: ,
Sčítanie volebných lístkov, na ktoré talianski poslanci napísali meno svojho favorita za prezidenta. Ani druhé kolo nenašlo svojho víťaza.
debata

Renzi vyzval svojich demokratov, aby hlasovali za Sergia Mattarellu, sicílskeho sudcu ústavného súdu, čo rozhnevalo stredopravých prívržencov bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Renzi počíta s tým, že 73-ročného bývalého ministra obrany zvolia v sobotu vo štvrtom kole, keď na jeho zvolenie bude stačiť absolútna väčšina.

Nový prezident nahradí doterajšiu hlavu štátu Giorgia Napolitana. Napolitano v januári po deviatich rokoch rezignoval na funkciu prezidenta pre vysoký vek a s tým spojené zdravotné ťažkosti. Na čele Talianska stál od mája 2006. Na voľbách jeho nástupcu sa zúčastňujú členovia hornej a dolnej komory parlamentu ako aj zástupcovia 20 regiónov krajiny, spolu 1009 voličov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #voľba prezidenta