Utiahli sme slučku, tvrdia povstalci. Kyjev to popiera

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny vraj dokončili obkľúčenie ukrajinských jednotiek v strategicky významnom meste Debaľcevo, ležiacom na cestnom a železničnom spojení medzi hlavnými baštami povstalcov z Donecka a Luhanska.

31.01.2015 07:59
Ukrajina, Debaľcevo Foto: ,
Ukrajinský zdravotník organizuje pri nemocnici v Arťomovsku presun zranených vojakov, ktorí bojovali v okolí Debaľceva.
debata (113)

Oznámil to v piatok šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko, ktorý ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane.

Kyjev správy povstalcov o obkľúčení Debaľceva nepotvrdil. Tento dôležitý železničný uzol má z vojenského pohľadu zásadný význam nielen ako logistický bod. Jeho prípadné dobytie by malo aj silný psychologický dosah, podobne ako nedávne prelomenie obrany doneckého letiska, odkiaľ povstalci po niekoľkomesačných ťažkých bojoch vytlačili ukrajinských vojakov.

„Chcem sa obrátiť na všetkých ukrajinských vojakov. Chlapci, mám návrh – zložte zbrane a vyjdite von,“ obrátil sa Zacharčenko prostredníctvom televízie Rossija 24 k nepriateľským vojakom, ktorí podľa neho uviazli v pasci. „Máte šancu zachovať si život a zostať celí. Vzdajte sa a budete žiť. Sľubujem, že sa potom všetci vrátite domov,“ dodal.

Ukrajinská armáda podľa jedného z povstaleckých veliteľov Eduarda Basurina počas uplynulých 24 hodín stratila ďalšie dôležité pozície a tiež deväť tankov a sedem bojových vozidiel pechoty. Celkovo 117 vojakov padlo, 67 ich bolo zranených. Kyjev priznáva podstatne nižšie straty. „Ukrajina počas ostreľovania a bojov prišla o päť vojakov, ďalších 23 bolo zranených,“ povedal hovorca generálneho štábu Vladyslav Selezňov.

V bojoch medzi separatistami a vládnymi vojskami za 24 hodín zahynuli aj takmer dve desiatky civilistov. Dvanásť mŕtvych hlási radnica v povstaleckom Donecku. Ďalších sedem podľa ukrajinských úradov prišlo o život v oblastiach, ktoré má pod kontrolou Kyjev, vrátane piatich civilistov zabitých v Debaľceve. V Donecku delostrelecká paľba usmrtila päť ľudí v okolí zasiahnutého trolejbusu a ďalších piatich čakajúcich pri distribučnom stredisku humanitárnej pomoci. Zo zabitia ľudí čakajúcich na humanitárnu pomoc Kyjev obvinil separatistov.

Povstalci uviedli, že v Debaľceve je obkľúčených až 10-tisíc ukrajinských vojakov. Iné odhady hovoria o podstatne menšom počte. Vojenskí analytici sa však zhodujú, že situácia je kritická a z Debaľceva sa môže stať ďalší „mlynček na mäso“, podobný tomu v Ilovajsku, kde vlani v auguste zahynulo vyše tisíc obkľúčených ukrajinských vojakov.

Kyjev však stále nepripúšťa, že by sa jeho vojaci znova ocitli v pasci. „Žiadny kotol v Debaľceve neexistuje. Práve som hovoril s vojakmi, a tí netušia, že by mali byť obkľúčení,“ citovala agentúra Unian hovorcu armádnej operácie na východe krajiny.

Veliteľ ukrajinského práporu Donbas Semion Semiončenko však v príspevku na Facebooku pripustil, že povstalci ovládli mestečko Vuhlehirsk, teda ďalšiu pozíciu pri Debaľceve. Na mesto vraj nepretržite pália raketomety a mínomety, protivník sa snaží vojakom odrezať prístupy k mestu.

Na strane povstalcov zaznievajú aj menej víťazoslávne hlasy. „Nemožno povedať, že sme úplne ovládli všetky prístupové cesty ku kotlu,“ cituje spomínaného veliteľa Basurina agentúra Interfax. „Ale donecké a luhanské jednotky sa nachádzajú na dohľad od seba a krížovou delostreleckou paľbou môžu kontrolovať cesty,“ dodal.

V Minsku sa v piatok opäť nezišla takzvaná kontaktná skupina vyjednávačov znepriatelených strán ukrajinského konfliktu. V tomto formáte sa už podarilo dojednať dve prímeria, ani jedno však dlho nevydržalo. Zo zmarenia plánovanej schôdzky v Minsku sa vzájomne obviňujú obe strany.

Kyjev, ktorý ráta s tým, že delegácie sa cez víkend v bieloruskej metropole napokon predsa stretnú, chce rokovať o okamžitom zastavení paľby a stiahnutí ťažkej výzbroje z frontovej línie vymedzenej v septembrovom memorande z Minsku. Práve vymedzenie tejto línie je však jablkom sváru. Separatisti a Moskva totiž chcú presadiť terajší stav frontovej línie, ktorá by tak zohľadnila územné zisky zaznamenané vzbúrencami od vlaňajšej jesene.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina