Merkelová vylúčila ďalšie zníženie gréckeho dlhu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vylúčila ďalšie zníženie gréckeho dlhu, ako si praje nová grécka ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa. Uviedol to na svojom serveri nemecký denník Hamburger Abendblatt.

31.01.2015 09:40
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (7)

„Súkromní veritelia už dobrovoľne odstúpili, banky sa vzdali miliard na pôžičkách Grécku,“ zdôvodnila kancelárka svoj názor. „Nevidím žiadne oddĺženie pre Grécko,“ dodala Merkelová.

Začiatkom roku 2012 zmazalo Grécko po dohode s veriteľmi zhruba 100 miliard eur tým, že im cenné papiere nahradilo inými, no menej ziskovými. Ale krajina, ktorá je od roku 2010 závislá na medzinárodnej finančnej pomoci, je stále zaťažená dlhmi dosahujúcim zhruba 175 percent svojho hrubého domáceho produktu.

„Európa bude naďalej prejavovať solidaritu s Gréckom, rovnako ako aj s inými krajinami, ktoré sú osobitne postihnuté krízou, ak tieto krajiny vykonávajú reformy a úsporné opatrenia,“ upozornila ďalej Merkelová.

Na otázku, čo si myslí o prvých oznámeniach Tsiprasovej vlády, že zvýši minimálne mzdy a vykoná spätný nábor prepustených štátnych zamestnancov, Merkelová odpovedala, že „Nemecko a ostatní európski partneri čakajú, s akým programom k nim nová grécka vláda príde“.

Tsipras, ktorý v utorok plánuje návštevu Talianska v o deň neskôr Francúzska, sa usiluje o nové rokovania, ktoré by viedli k revízii obrovského dlhu krajiny. Opakovane zdôrazňuje, že súčasná dlhová záťaž je pre Grécko neúnosná. Nový grécky premiér sa v súčasnej dobe nechystá navštíviť Nemecko.

Aj grécky minister financií Janis Varufakis plánuje začiatkom budúceho týždňa cestu do Londýna, Paríža a Ríma, aby získal podporu pre nové zámery gréckej vlády.

Tsipras a Varufakis v piatok pomerne tvrdo oznámili šéfovi Euroskupiny Jeroenovi Dijsselbloemovi, že odmietajú predĺženie medzinárodného záchranného programu, ktorý vyprší 28. februára.

Atény tiež nebudú ani prijímať predstaviteľov trojky veriteľov, teda Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, ktorí každé tri mesiace prichádzali do krajiny overovať reformné a úsporné kroky v rámci medzinárodného záchranného plánu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #Nemecko #Angela Merkelová #Alexis Tsipras