Pápež navštívi v júni Sarajevo

Pápež František navštívi 6. júna bosniansku metropolu Sarajevo, ktoré sa stalo symbolom utrpenia občianskej vojny v prvej polovici 90. rokov.

01.02.2015 14:43
pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (4)

Kázať tam mieni o mieri a o dialógu medzi náboženstvami. Pápež to oznámil počas tradičnej nedeľnej omše na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne.

„Žiadam vás už teraz, aby ste sa modlili, aby sa moja návšteva u týchto drahých ľudí stala povzbudením pre katolíckych veriacich, aby šírila dobro a aby pomohla upevniť bratstvo a mier, dialóg medzi náboženstvami a priateľstvo,“ vyhlásil František.

Prvýkrát a naposledy Sarajevo navštívil v apríli 1997 vtedajší pápež Ján Pavol II., ktorý viedol omšu na tamojšom olympijskom štadióne.

Ozbrojený konflikt, ktorý v rokoch 1992 až 1995 zmietal Bosnou a Hercegovinou, patril k najkrvavejším vojnám sprevádzajúcim rozpad niekdajšej Juhoslávie. Jedným z vrcholov bosnianskeho konfliktu bolo obliehanie Sarajeva, to sa začalo v apríli 1992.

Polmiliónová metropola bola od okolitého sveta odrezaná takmer štyri roky, a stala sa tak podľa všetkého najdlhšie obliehaným hlavným mestom v moderných dejinách.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Bosna a Hercegovina #Sarajevo