Dôjde k zvratu v konflikte? V USA silnie vôľa vyzbrojiť ukrajinských vojakov

Vzhľadom na pokračujúce útoky separatistov na východe Ukrajiny za ruskej podpory je súčasný veliteľ síl NATO v Európe generál Philip Breedlove za to, aby sa obliehaným ukrajinským vládnym silám dodali útočné zbrane. Podľa denníka The New York Times sa k tejto možnosti začína prikláňať čoraz viac amerických činiteľov.

02.02.2015 09:34 , aktualizované: 09:49
Slaviansk, armáda Foto: ,
Situácia na východnej Ukrajine, je nejasná, separatisti hlásia, že stále držia v obkľúčení mesto Debaľceve. USA už nie sú striktne proti vojenskej pomoci Kyjevu. Na snímke sú príslušníci ukrajinskej armády pri meste Luhansk.
debata (520)

Prezident Barack Obama o podobnej zbrojnej pomoci doteraz nerozhodol. Ale po sérii vojenských neúspechoch, ktoré utrpeli ukrajinské sily po útokoch separatistov v posledných týždňoch, Obamova vláda začína mať na otázku vojenskej pomoci nový pohľad, tvrdí denník. Minister zahraničných vecí USA John Kerry je pripravený o tejto pomoci rokovať počas štvrtkovej návštevy Kyjeva.

Najmenej ďalších 13 ukrajinských vojakov a 17 civilistov zahynulo od soboty počas stretov a ostreľovania medzi proruskými separatistami a vládnymi silami na východe Ukrajiny. Informovali o tom tlačové agentúry s odvolaním sa na vyjadrenia oboch strán konfliktu, ktorý si od apríla vyžiadal viac ako 5 100 mŕtvych. Paríž, Berlín a Kyjev v nedeľu vyzvali k okamžitému prímeriu.

Ukrajinské ministerstvo obrany podľa agentúry Interfax-Ukrajina nedávno uviedlo, že povstaleckým jednotkám pomáhajú nielen ruskí poradcovia a inštruktori, ale i jednotky pravidelnej ruskej armády. Moskva však akékoľvek priame zapojenie ruských síl do bojov na Ukrajine rezolútne popiera.

Debaľceve máme pod kontrolou, tvrdí armáda

Ukrajinská armáda ďalej kontroluje strategický významné mesto Debaľceve, ktoré sa v posledných dňoch stalo hlavným centrom bojov na východe Ukrajiny. Vyhlásil to v Kyjeve hovorca protipovstaleckej operácie Leonic Maťuchin. Poprel tak tvrdenia separatistov, ktorí údajne do mesta prenikli a ovládajú jeho značnú časť.

Ukrajinská armáda vlani počas augustovej ofenzívy prerazila pri Debaľceve povstalecké pozície a výbežok, ktorý je z troch strán obkľúčený separatistami, sa snaží udržať. Debaľcevská „taška“ je strategicky významná preto, že leží na priamom železničnom a cestnom spojení medzi Doneckom a Luhanskom, hlavnými baštami proruských radikálov v Donbase.

Povstalci sa snažia ukrajinských vojakov v Debaľceve obkľúčiť a zároveň ich chcú vytlačiť tak, aby sa línia fronty "narovnala. Povstalci do bojov o mesto vyslali 3 500 ozbrojencov, 35 tankov a 90 obrnených vozidiel, napísal v pondelok ukrajinský armádny analytik Dmytro Tymčuk. Do oblasti navyše mieri ďalších 1 200 povstalcov a 55 kusov ťažkej bojovej techniky, doplnil.

Vzbúrenci: Posilňujeme zovretie Debaľceve

Podľa Maťuchina vzbúrenci používajú taktiku partizánskeho boja. „Cez deň chodia s úsmevom po uliciach, v noci sa schovávajú a pália z mínometov,“ uviedol hovorca armády. Vládnym vojakom sa údajne aj napriek tomu darí zasadzovať povstalcom tvrdé údery. Cez víkend podľa Maťuchina stratili separatisti v Debaľceve 290 mužov, asi 250 povstalcov je zranených.

Hovorca doneckého „ministerstva obrany“ naopak oznámil, že vzbúrenci posilňujú zovretie Debaľceve a odrážajú pokusy armády o prielom. „Z obkľúčenia púšťame len vozidlá so zranenými,“ povedal hovorca Eduard Basurin.

Armáda tvrdí, že sa z mesta, kde v mierových podmienkach žilo 25-tisíc ľudí, snažia evakuovať civilistov. V nedeľu ich podľa Maťuchina bolo niekoľko stoviek, dvanásť z nich bolo pri povstaleckom ostreľovaní zranených.

520 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Ukrajina #vojenská pomoc