Doneckí povstalci chcú zmobilizovať až 100-tisíc ľudí

Doneckí povstalci z východu Ukrajiny chcú do desiatich dní vyhlásiť všeobecnú mobilizáciu. Oznámila to v pondelok vzbúrenecká agentúra DAN s odvolaním sa na slová šéfa samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandra Zacharčenka. Povolaných do zbrane má byť až 100-tisíc ľudí, uviedla úradné agentúra povstalcov.

02.02.2015 11:50
Ukrajina, vojaci, armáda, Artemivsk, Foto: ,
Ukrajinské bojové vozidlá pechoty smerujúce k mestu Artemivsk na východe krajiny.
debata (430)

Zacharčenko povedal, že mobilizácia záloh bude dobrovoľná. „Máme v úmysle mobilizovať potrebný počet ľudí tak, aby sa početný stav našej armády dostal na hranicu 100-tisíc ľudí. Bude to dobrovoľná mobilizácia“ konštatoval vodca povstalcov. Dôvodom je podľa neho hromadenie jednotiek ukrajinskej armády v okolí Donecka.

„Do jari budeme mať čas na výcvik. Od mobilizácie si sľubujeme prinajmenšom päť nových armádnych brigád tri motostrelecké, jednu delostreleckú a jednu tankovú,“ citovala Zacharčenka agentúra DAN. „Je to rezerva, ktorá nám umožní zastaviť akýkoľvek úder. Na jar ich už (ukrajinskú armádu) privítame v inej sile,“ povedal vodca doneckých radikálov.

Koľko povstalcov bojuje teraz, nie je jasné

O terajšom stave povstaleckých bojových oddielov nie sú žiadne hodnoverné správy. Kyjev tvrdí, že v radoch separatistov bojuje niekoľko tisíc ruských dobrovoľníkov, ale aj vojakov v aktívnej službe. Tiež ruské vedenie pripúšťa, že Rusi do Donbasu odchádzajú bojovať, medzi dobrovoľníkmi môžu vraj byť aj vojaci na dovolenke. Dodávky zbraní, o ktorých hovorí Kyjev aj členovia európskych monitorovacích misií, Moskva popiera.

Zámer mobilizovať do boja s ukrajinskou armádou vyhlásil Zacharčenko krátko po ďalšom bezvýslednom rokovaní takzvanej minskej kontaktnej skupiny, ktorá mala v sobotu priblížiť obe bojujúce strany k dohode o zastavení paľby.

Povstalci už pred rokovaním v bieloruskej metropole dali na vedomie, že v prípade neúspechu diplomatických rozhovorov zosilnia bojovú aktivitu na fronte s cieľom ovládnuť celé územie Doneckej a Luhanskej oblasti. Teraz majú pod kontrolou zhruba jej tretinu.

Hlavný smer útoku chcú vzbúrenci viesť proti mestám Debaľceve a Mariupol. Kým v Mariupole sa v týchto dňoch boje obmedzujú na občasné prestrelky, v Debaľceve, kde je v obkľúčení niekoľko tisíc ukrajinských vojakov, trvajú už niekoľko dní prudké boje s desiatkami obetí na oboch stranách.

Mobilizáciu záloh ohlásila vlani trikrát ukrajinská armáda, štvrtá mobilizačná vlna sa začala tento rok 20. januára. Podľa pondelkovej správy agentúry Unian bolo do zbrane povolaných 73-tisíc osôb, na odvod sa však zatiaľ prihlásilo len 2 500 ľudí. Ďalšie mobilizačné dekréty má predseda Petro Porošenko v pláne vydať v apríli a v júni.

430 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk #proruskí ozbrojenci #mobilizácia