Egypt potvrdil rozsudky smrti 183 ľuďom za zabitie policajtov

Egyptský súd v pondelok potvrdil rozsudky smrti 183 ľuďom, ktorí sú obvinení z vrážd policajtov. Ide o stúpencov teraz zakázaného Moslimského bratstva. Súd obvinených podľa agentúry Reuters uznal za vinných v kauze zabitia policajtov pri demonštrácii na káhirskom predmestí Kardas v auguste 2013. Päť obžalovaných bolo zbavených viny.

02.02.2015 12:40
debata (1)

Protest bol reakciou na tvrdý zásah polície a armády proti Moslimskému bratstvu, ktoré organizovalo pravidelné demonštrácie od júla 2013, po zosadení prezidenta Muhammada Mursího. V roku 2012 zvíťazil vo voľbách ako kandidát moslimských bratov, avšak jeho spôsob vlády vyvolával trvalé protesty liberálnych Egypťanov.

V kauze bolo súdených pôvodne 188 ľudí. Podľa minuloročnej obžaloby išlo o zabitie 11 policajtov a dvoch civilistov, pondelková správa Reuters hovorí o 16 mŕtvych policajtoch, egyptské médiá o 14. Podľa denníka Al-Ahram bolo zatknutých 151 osôb a 37 je na úteku.

V pondelok sa tiež konal odvolací súd v ďalšom prípade z Kardasu. Ide v ňom o smrť zástupcu policajného veliteľa, ktorý prišiel o život pri proteste v septembri 2013. Obžalovaný bolo 22 ľudí, z ktorých desať vlani súd poslal do väzenia na doživotie a 12 zvyšných dostalo tresty smrti. Odvolací súd v pondelok nariadil nové procesy pre sdedem osôb, ktoré boli vlani poslané na smrť.

Egyptské úrady po Mursího zvrhnutí ostro zakročili proti Moslimskému bratstvu. Táto organizácia je teraz zakázaná a stovky jej členov boli zatknuté. Teraz sa konajú procesy s veľkými skupinami a padajú najtvrdšie tresty, za ktoré Egypt žne kritiku v celom svete. K rozsudkom smrti sa v Egypte vyjadruje veľký mufti, ktorý zatiaľ potvrdil najvyšší trest len v 37 prípadoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #demonštrácie #Moslimské bratstvo #trest smrti #protest #zabitie