Nemecko obvinilo muža z podielu na zločinoch nacizmu

Nemecké štátne zastupiteľstvo obvinilo 93-ročného muža, ktorý pôsobil ako dobrovoľník jednotiek SS v koncentračnom tábore v Osvienčime, z napomáhania vraždenia vo viac ako 300-tisíc prípadoch. Proces s ním sa začne na krajinskom súde v Lüneburgu na severe Nemecka 21. apríla. Informovala o tom agentúra DPA.

02.02.2015 13:05
Osvienčim, holokaust, Auschwitz, koncentračný... Foto: ,
Koncentračný tábor Auschwitz.
debata (8)

Obvinený muž vraj pracoval v Osvienčime v období medzi májom a júlom 1944 počas takzvanej maďarskej akcie, počas ktorej bolo do nacistického vyhladzovacieho tábora transportovaných viac ako 420-tisíc maďarských Židov. Podľa štátneho zástupcu údajne vedel, že väzni, ktorí boli označení za neschopných pracovať, budú po príchode zavraždení v plynových komorách. Svojou prácou tak vraj podporoval systematické vyvražďovanie.

Muž, ktorý pôsobil ako dobrovoľník v radoch jednotiek SS, sa vraj nezúčastnil priamo na násilnostiach, pracoval vraj iba na odpratávaní batožiny deportovaných väzňov. Štátny zástupca ho preto viní iba z dopomáhania k trestnému činu.

K procesu sa údajne pripojilo už ďalších 55 vedľajších žalobcov. Prerokúvanie prípadu by malo podľa agentúry DPA trvať prinajmenšom do konca júla.

Už minulý týždeň spustilo nemecké štátne zastupiteľstvo v Hamburgu vyšetrovanie podobného prípadu. Deväťdesiattriročná Hilde Michniaová je podozrivá z toho, že sa ako členka SS v koncentračnom tábore Gross-Rosen na juhozápade dnešného Poľska podieľala na zorganizovaní pochodu smrti, pri ktorom zahynulo okolo 1 400 prevažne židovských väzenkýň. Michniaová vinu odmieta a tvrdí, že pracovala len v kuchyni.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #holokaust #židia #Osvienčim #nacizmus #obvinený #Auschwitz