USA: Snehová búrka má desať obetí, v Bostone namerali takmer meter snehu

Snehová búrka, ktorá trápi už niekoľko dní sever Spojených štátov, si vyžiadala už desať životov. V oblasti Bostonu leží skoro 90 centimetrov snehu, ale meteorológovia predpokladajú, že sa v utorok vyčasí.

03.02.2015 09:37
snehová búrka, Boston Foto: ,
Cestári v Bostone nestíhajú, autobusy pred sebou tlačia haldy snehu.
debata (4)

Búrka skomplikovala nielen dopravu, ale aj program početných akcií. Na stredu odložili nielen pochod víťazov ligy amerického futbalu Super Bowl, ale aj výber poroty pre proces s bostonským teroristom Džocharom Carnajevom. Pretože do práce nedošla viac ako tretina zamestnancov chicagskej väznice, v ktorej je 9-tisíc trestancov, zostali väzni celý deň v celách.

Od nedele prišlo kvôli počasiu o život desať ľudí. Na bostonskom predmestí strhol jednu ženu snežný pluh, v Connecticute potom zomrel zamestnanec univerzitnej jedálne. Pri haváriách áut na diaľnici v New Yorku a Indiane prišli o život štyria ľudia, v Michigane má smrť jednej osoby na svedomí nehoda snežného skútra. Tri osoby zomreli vo Wisconsine pri odpratávaní snehu.

Sever USA bojuje už s druhou snehovou búrkou za posledný týždeň. Nárazový vietor, námraza a sneženie sa týka oblasti od Bostonu po New York a tiež časti stredozápadu. V Bostone napadlo už minulý týždeň 60 centimetrov snehu a v pondelok pribudla čerstvá vrstva, takže tam namerali už 87 centimetrov snehu. Toľko snehu toto severoamerické mesto nezažilo od zimy v roku 1996, keď tam napadlo 79 centimetrov sne­hu.

Stovky letov zrušili na letiskách v Bostone, New Jersey i Chicagu. Meteorológovia však počítajú so zlepšením a v utorok by podľa nich v Bostone už mohli svieť slnko. Po búrke však bude ďalej pokračovať studený vietor a chladné počasie.

Okrem množstva snehu trápi obyvateľov Bostova... Foto: Reuters, Dominick Reuter
Boston, snehová búrka Okrem množstva snehu trápi obyvateľov Bostova mrazivé počasie a silný vietor.

V Chicagu, kde majú na letisku skoro 50 centimetrov snehu, mnohí občania unavení z odpratávania snehových prívalov, siahli k osvedčenej metóde a s námahou vyhrabané parkovacie miesta blokujú záhradným nábytkom alebo ďalšími predmetmi z domácností.

„Nedá sa nič robiť, investovali sme d toho čas a čas sú peniaze,“ povedal nekompromisne inštalatér Keith Glover. V prípade, že niekto jeho stoličku odnesie a zaparkuje si tam auto, je odhodlaný zahádzať mu ho snehom. „Nech si ho potom vyhrabe,“ dodal.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #boston #snehová búrka