Rusi žiadajú od Kremľa slobodu pre ženu, ktorá varovala Kyjev pred inváziou

Vyše 50-tisíc Rusov sa podpísalo pod petíciu na obhajobu Svetlany Davydovovej, ktorá je obvinená z vlastizrady. Informovala o tom rozhlasová stanice Echo Moskvy.

03.02.2015 11:27
Rusko, Vladimir Putin, prezident Foto: ,
Vladimir Putin (na snímke) o prípade Svetlany Davydovovej vie a ruské vedenie záležitosť prerokuje.
debata (210)

Matka siedmich detí čaká na súd v moskovskom väzení kvôli podozreniu, že informovala ukrajinské veľvyslanectvo o možnom presune ruských vojakov na východ Ukrajiny. Ruskej žene hrozí dvadsaťročné väzenie, Kremeľ však môže zasiahnuť.

Davydovovú, bývalú komunistku, zadržali koncom januára v rodnej Vjazme na západe Ruska. Tajná služba zistila, že vlani v apríli žena varovala ukrajinských diplomatov pred možnou ruskou intervenciou v Donecku. Ako sa kontrarozviedka k tejto informácii dostala, nie je známe.

Davydovová si všimla, že vojenské kasárne, ktoré susedia s jej bydliskom a v ktorých sídli brigáda špeciálnych síl vojenskej rozviedky GRU, sú prázdne. V mestskej doprave si vypočula rozhovor jedného z vojakov, ktorý do mobilu hovoril o „služobnej ceste“ po malých skupinách a v civile. Domyslela si, že jednotku zrejme odoslali do Donecka a rozhodla sa zatelefonovať na ukrajinské veľvyslanectvo v Moskve.

Intervencia neexistuje, žena je však vinná z vlastizrady

Podľa kritikov sa teraz ruská justícia ocitla v komplikovanej situácii, pretože ruská intervencia na Ukrajine oficiálne neexistuje, a teda informácie o nej nemôžu znamenať vlastizradu. V Rusku navyše silnejú protesty, pretože sedem detí Davydovovej zostalo bez matky a sám otec sa o ne starať nemôže.

Rozruch okolo vlastizradnej kauzy doľahol až na Kremeľ, ktorý sa podľa ruských zákonov musí petíciou občanov zaoberať. Hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov novinárom povedal, že o prípade Davydovovej ruské vedenie vie a záležitosť nepochybne prerokuje. „Kauza má ohlas a v Kremli sme si toho vedomí,“ povedal Peskov.

210 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #vojaci #petícia #Ukrajina #vlastizrada