Európska únia by mohla vytvoriť jednotky s arabskými krajinami

"Európska únia a arabské krajiny by mali vytvárať spoločný postup proti názorom radikálneho islamu. Tento proces však nemôže viesť Západ. Musia to byť arabské krajiny," povedal pre Pravdu Jean-Marc Rikli, bezpečnostný expert z Katarskej akadémie národnej obrany.

03.02.2015 13:22
debata (1)

Európska únia chce v boji proti terorizmu viac spolupracovať s arabskými a moslimskými krajinami. Ako by to mohlo fungovať?

Rozhodnutie prehĺbiť spoluprácu s arabskými krajinami nie je prekvapujúce. Boli sme svedkami útokov v Paríži aj zatýkania ľudí v rámci islamistických teroristických buniek v rôznych krajinách Európy. Islamský štát (ISIS) a Al-Kajdá na Arabskom polostrove vyzývajú moslimov, aby útočili na cudzincov. Všetko to prispieva k nutnosti identifikovať teroristov na európskej pôde. Spolupracovať s arabskými krajinami sa dá na rôznych úrovniach. Najväčšou bezpečnostnou prioritou sú momentálne európski občania, ktorí odchádzajú bojovať po boku ISIS a Al-Kajdá. Teroristi vedia o problémoch s koordináciou tajných služieb a využívajú ich. Zlepšenie zdieľania spravodajských informácií s arabskými krajinami by prispelo k odvráteniu možných útokov v Európe

Spolupráca tajných služieb je však vždy citlivá téma.

Zdieľanie informácií je v každom prípade proces založený na dôvere. Nefunguje to úplne ani medzi krajinami EÚ. Nemyslím si však, že sa musia zapojiť všetci. Bolo by azda možné vytvoriť kľúčovú skupinu európskych štátov, ktoré by sa delili o najcitlivejšie informácie so zahraničnými partnermi. V prípade potreby by ich ďalej posúvali členským krajinám EÚ. Asi by to prispelo k vytvoreniu väčšej dôvery a menej pravdepodobné by boli aj úniky informácií. Na druhej strane by to bola politicky citlivá záležitosť, lebo by de facto európske krajiny delila.

Okrem prehĺbenia partnerstva tajných služieb, na čo by sa EÚ mala zamerať?

Viaceré európske štáty sú súčasťou koalície v boji proti ISIS. Mala sa však zapojiť samotná únia. A to aj vojensky. Vedel by som si predstaviť partnerstvo s arabskými krajinami založené na podobnom princípe, ako fungujú bojové skupiny EÚ. Išlo by o výcvik a úzku spoluprácu s arabskými krajinami zameranú na protiteroristické operácie. V Európe by si to však vyžadovalo nové výdavky na obranu. Problémom môže byť aj to, že Západ a arabské krajiny sa nie vždy zhodnú na tom, ktoré organizácie sú teroristické.

Dá sa urobiť viac aj v oblasti boja s džihádistickou propagandou?

EÚ a arabské krajiny by mali vytvárať spoločný postup proti názorom radikálneho islamu. Tento proces však nemôže viesť Západ. Musia to byť arabské krajiny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #EÚ #arabské krajiny