Slováka obvinili v Belgicku z prípravy teroristického útoku

Slováka, ktorého v pondelok pri Európskom parlamente zadržala polícia, poslal sudca do predbežnej vyšetrovacej väzby. Obvinili ho z nelegálneho držania strelnej zbrane a z prípravy teroristického útoku. O prípadnom predĺžení väzby sa má rozhodnúť do konca týždňa.

03.02.2015 15:15 , aktualizované: 20:00
Slovák, Brusel, terorizmus Foto: ,
Policajti dozerajú na odvoz auta Slováka, ktorý spôsobil poplach pred parlamentom. Vo vozidle mu našli motorovú pílu i bližšie neurčenú strelnú zbraň.
debata (65)

Muža zadržali po tom, čo v jeho aute našli strelnú zbraň a motorovú pílu. Predtým boli pre obavy, že v aute má výbušniny, evakuované tri budovy Európskeho parlamentu v Bruseli.

O skutočných dôvodoch, prečo sa 32-ročný muž R. W. rozhodol vycestovať do Bruselu a stretnúť sa so šéfom Európskeho parlamentu, pričom v aute mal zbraň, nie je veľa informácií. Zatiaľ nie je vylúčené ani to, že mal psychické problémy.

„Nevieme presne, aké boli jeho úmysly,“ povedala slovenská konzulka v Bruseli Beáta Kostilníková. Zadržaný Slovák konzulát vôbec nekontaktoval, konzulka sa podrobnosti snažila zistiť z belgickej strany. Belgická prokuratúra však až do uzavretia prípadu neposkytuje viac informácií.

K možnej výške trestu pre zadržaného muža sa zatiaľ nevyjadruje ani rezort diplomacie. „Prípad je v štádiu vyšetrovania, preto je predčasné vyjadrovať sa k možným obvineniam, prípadne k trestu,“ uviedol riaditeľ tlačového odboru rezortu Peter Susko.

Podobne reagovalo aj Prezídium Policajného zboru, ktoré potvrdilo, že ich kontaktovali belgické úrady so žiadosťou o súčinnosť, ktorú im poskytli. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová však nechcela špekulovať, aký trest Slovákovi hrozí za nelegálnu držbu zbrane. Závisieť to môže aj od toho, aký typ zbrane v aute Slováka našli.

V Belgicku od polovice januára platia prísnejšie bezpečnostné opatrenia pre možnú hrozbu teroristických útokov. Aj preto muž oblečený v maskáčoch vyvolal pozornosť. Bruselská polícia ho zadržala neďaleko budovy Európskeho parlamentu. Podľa tamojších médií sa správal podozrivo, niektoré špekulovali, že bol opitý, čo polícia neskôr vyvrátila.

Podľa dostupných informácií sa chcel vraj stretnúť s predsedom Európskeho parlamentu. Našli uňho kľúče od auta, ktoré malo podľa videa zachyteného tamojšími médiami poznávaciu značku Žiaru nad Hronom. Z obavy, či v aute nie sú výbušniny, bolo evakuovaných asi 500 ľudí z troch budov Európskeho parlamentu a odklonená doprava. Policajní pyrotechnici v aute nijakú výbušninu nenašli a poplach bol odvolaný. V aute však bola bližšie nešpecifikovaná strelná zbraň a motorová píla. Podľa úradu prokurátora sa podozrivý nesprával agresívne, pri zadržaní nekládol odpor. Prokuratúra ho obvinila z hrozby atentátu a držania strelnej zbrane bez povolenia.

Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník sa s takýmto prípadom ešte nestretol. „Treba skúmať profil tejto osoby. Keď sa objaví takýto závažný prípad, vždy treba hľadať pozadie, dôvod, prečo dotyčný tak konal. Či nemá psychické problémy, či nebol liečený alebo mu štát v niečom nevyhovel a on sa rozhodol takto konať,“ hovorí Zábojník. Otázne preto zostáva aj to, prečo sa vybral práve do Bruselu, k sídlu inštitúcií EÚ.

Aký bude jeho ďalší osud a postup belgických úradov, podľa Zábojníka závisí aj od toho, čo urobil a do akej miery koho ohrozil. „Ak sa stalo niečo vážne, budú to posudzovať podľa prísnych kritérií a budú sa dožadovať vysvetlenia. Ale mohol to byť aj človek, ktorý konal z nejakého zúfalstva, napríklad v zlej sociálnej situácii,“ odhaduje Zábojník.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Európsky parlament #Slovák