Rusko žiada vypratanie poľského konzulátu v Petrohrade

Ruský arbitrážny súd v utorok nariadil vysťahovanie poľského generálneho konzulátu v Petrohrade, údajne pre neplatenie nájomného. Podľa rozhodnutia súdu má Varšava uhradiť 74 miliónov rubľov (970-tisíc eur), čo je údajne dlžné nájomné za posledné tri roky.

03.02.2015 15:15
debata (85)

Podľa ruskej diplomatickej služby Inpredservis Poľsko za nájom objektu v petrohradskej Sovietskej ulici neplatí 20 rokov. Budova pripadla Poľsku na základe medzivládnej dohody so ZSSR z roku 1983, v roku 1993 však údajne Varšava jednostranne kontrakt zrušila a nový uzavretý nebol. Požadovaná suma je súhrn nájomného dlhu za posledné tri roky, čo je podľa ruských zákonov maximálna možná dĺžka súdne vymáhateľných nárokov.

Stanovisko poľskej strany k súdnemu sporu nie je podľa ruskej agentúry TASS známe. K súdu, ktorý sa začal vlani, sa žiadny z poľských advokátov údajne nedostavil.

Diplomatický spor je ďalším z radu incidentov, ktoré v poslednej dobe výrazne zaťažujú vzťahy medzi Poľskom a Ruskom. Varšava je jedným z najsilnejších kritikov politiky Kremľa voči Ukrajine, tvrdo odsudzuje anexiu ukrajinského Krymu a obviňuje Rusko z podpory východoukrajinských separatistov.

Novým predmetom sporu sa v týchto dňoch stalo aj blížiace sa 70. výročie konca druhej svetovej vojny. Šéf poľskej diplomacie Grzegorz Schetyna v pondelkovom rozhlasovom rozhovore zapochyboval o vhodnosti sláviť víťazstvo v Moskve a ako možné miesto osláv navrhol Londýn alebo Berlín. Podľa Moskvy tak zneuctil pamiatku mŕtvych ruských vojakov.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Moskva #Rusko #nájom #Varšava #ambasáda