Grécka vláda predáva limuzíny, ministri chodia do práce aj pešo

Po drvivom volebnom víťazstve gréckej ľavicovej strany Syriza pred viac ako týždňom začína jej vláda plniť jeden zo svojich predvolebných sľubov - že sa jej činitelia nebudú povyšovať nad bežných občanov.

03.02.2015 17:10 , aktualizované: 17:24
Grécko, Alexis Tsipras, premiér, Foto: ,
Alexis Tsipras
debata (12)

Okrem fotograficky hojne zdokumentovaného zvyku chodiť v saku a rozhalenej košeli bez kravaty, ako je pre robotnícku triedu zvykom, začala vláda tiež rozpredávať vozový park ministerstiev.

Ministri sa tak musia dostať do práce pešo, mestskou dopravou, taxíkom alebo vlastným motorovým prostriedkom, informujú grécke médiá. Ako už je známe o ministrovi financií Janisovi Varufakisovi, ten najradšej jazdí na motorke. Premiér Alexis Tsipras zase neopustí svoje ojazdené auto značky Audi.

Na predaj je tak napríklad nepriestrelné BMW s najrôznejším vybavením, v ktorom sa vozil predchádzajúci minister financií Evangelos Venizelos, politik zastupujúci gréckych socialistov.

Skromnosť však prejavujú ministri už aj pri svojich diaľkových presunoch. Na Twitteri sa napríklad objavila Varufakisova fotografia, ako poskytuje rozhovor jednému novinárovi na palube lietadla, ktorým cestoval v ekonomickej triede.

Gréckeho ministra obrany pozvali do Moskvy

Grécky minister obrany Pános Kamménos v utorok oznámil, že ho pozvali do Moskvy na stretnutie s ruským kolegom Sergejom Šojguom.

Kamménos vyhlásil, že sa pred časom stretol s ruským veľvyslancom. Na programe stretnutia bola strategická spolupráca oboch krajín.

K aktuálne ohlásenému pozvaniu do Moskvy Kamménos nepridal žiadne ďalšie detaily. Povedal však, že sa v Grécku stretol aj s americkým veľvyslancom. Minister veľvyslanca uistil, že Grécko má úmysel pokračovať v spolupráci s NATO.

V čase eskalujúceho napätia na Ukrajine vyvolalo Grécko svojím postojom k Rusku medzi niektorými európskymi partnermi zdesenie.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Rusko #vozový park #Syriza #Sergej Šojgu #Ukrajina #Alexis Tsipras