Z kosovskej vlády bol odvolaný kontroverzný srbský minister

Kosovský premiér Isa Mustafa v utorok uviedol, že vládu musel opustiť jej srbský člen, a to za výroky, v ktorých označil miestnych väčšinových Albáncov za barbarov. Slová ministra Aleksandra Jablanoviča vyvolali v krajine búrlivé a násilné protesty, ktoré má premiérovo rozhodnutie zrejme upokojiť.

03.02.2015 20:40
Kosovo, Albánci, polícia, demonštrácie, protesty Foto: ,
Protestant v kosovskej Pristine.
debata (6)

„Od dnešného dňa minister Jablanović nie je súčasťou kabinetu,“ povedal Mustafa bez ďalších podrobností.

Minister Jablanović podľa protestujúcich urazil albánskych obyvateľov Kosova, ktoré v roku 2008 vyhlásilo jednostranne nezávislosť na Srbsku. Jablanović sa vraj urážky dopustil tým, že pred dvoma týždňami označil za barbarov albánskych demonštrantov, ktorí na pravoslávne Vianoce zabránili skupine Srbov navštíviť pravoslávny kostol.

Jablanović sa následne ospravedlnil s tým, že to, čo povedal, sa týkalo len útočníkov, nie všetkých Albáncov v Kosove, a už vôbec nie obetí ozbrojeného konfliktu z konca 90. rokov, ktorý si vyžiadal 10-tisíc mŕtvych. To však Albáncom, ktorých sa ministrovhe slová dotkli, nestačilo. Preto žiadali jeho demisiu. Demonštrácie sa kvôli tomu opakovane konali v najrôznejších častiach Kosova a prerástli do najhorších nepokojov za sedem rokov nezávislosti krajiny.

Medzi demonštrantmi boli matky kosovských Albáncov zabitých na konci 90. rokov vo vojne za odtrhnutie od Belehradu.

Opozičné strany chystali ďalšie protesty na stredu, ale po ministrovom odvolaní ich zrušili.

Vládna koalícia má v parlamente dosť síl na to, aby vládu udržala pri moci aj bez srbskej podpory. Ústava ale vyžaduje, aby aspoň jeden člen vlády bol z radov srbskej menšiny.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #Albánsko #urážka