USA ani Francúzsko nedodajú ukrajinskej armáde zbrane

Spojené štáty neposkytnú ukrajinskej armáde zbrane a naďalej sa chcú usilovať o diplomatické riešenie ukrajinskej krízy. V utorok to povedal hovorca Bieleho domu Josh Earnest. Podobne sa vyjadril v stredu aj Paríž. O možnosti vyzbrojiť Ukrajinu sa v poslednom čase špekulovalo vo Washingtone a diskutovalo sa aj v Európe.

04.02.2015 08:00 , aktualizované: 16:18
Ukrajina, Luhansk Foto: ,
Ukrajinská hliadka v obci Orekhovo v Luhansku.
debata (235)

Podľa Earnesta nie je reálne predpokladať, že by Spojené štáty mohli Ukrajine poskytnúť pomoc v takom rozsahu, aby sa ukrajinské ozbrojené sily mohli vojensky vyrovnať Rusku. Za podporu diplomatického riešenia sa vyslovila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

„Francúzsko nemá v úmysle dodávať Ukrajine zbrane,“ povedal v stredu na tlačovej konferencii v Paríži francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian. Zdôraznil, že ukrajinskú krízu je potrebné ukončiť diplomatickou cestou.

Myšlienku vyzbrojenia podporil aj veliteľ NATO

Z Washingtonu sa doteraz ozývali hlasy, že administratíva prezidenta Baracka Obamu zvažuje skončiť s doterajším prístupom a začať Kyjevu dodávať zbrane. V tejto súvislosti sa špekulovať predovšetkým o pokročilých obranných systémoch, ako sú radary pre sledovanie delostreleckej paľby či protitankové strely.

Myšlienku vyzbrojenia Ukrajiny podporil aj americký generál Philip Breedlove, ktorý je vrchným veliteľom síl NATO v Európe.

O možnosti dodávok zbraní sa hovorí v súvislosti s tým, že ukrajinské sily v posledných týždňoch pod tlakom proruských separatistov zaznamenali viacero vojenských neúspechov. Spojené štáty i NATO obviňujú Rusko, že povstalcov vyzbrojuje. Moskva tieto obvinenia opakovanie odmieta a žiada dôkazy.

Porošenko verí, že nové zbrane dostanú

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyjadril v stredu presvedčenie, že Spojené štáty poskytnú vojenskú pomoc jeho krajine. Počas návštevy východoukrajinského mesta Charkov Porošenko zdôraznil, že Ukrajina potrebuje prostriedky na boj proti proruským separatistom na východe krajiny, kde si desaťmesačný konflikt vyžiadal už vyše 5 300 mŕtvych.

„Som si úplne istý, že Spojené štáty ako aj ďalší naši partneri sa rozhodnú dodať Ukrajine zbrane,“ vyhlásil.

235 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina