Do krajín s ebolou dorazilo len 40 percent sľúbenej pomoci

Z takmer 2,9 miliárd dolárov prisľúbených na pomoc krajinám postihnutým epidémiou eboly do konca roka 2014 dorazilo v skutočnosti do západnej Afriky len asi 40 percent.

04.02.2015 11:41
Sierra Leone, ebola Foto: ,
Zdravotník v ochrannom oblečení medzi deťmi nakazenými ebolou.
debata (1)

Vyplýva to zo zverejnenej štúdie Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí Organizácie Spojených národov (OCHA).

„Toto zdržanie (v poskytnutí finančnej pomoci) mohlo výrazne prispieť k ďalšiemu šíreniu vírusu a tým ešte zvýšiť nutnú finančnú pomoc,“ uviedla Karen Grepinová, odborníčka na zdravotnícku politiku z univerzity v New Yorku, ktorá štúdiu zverejnenú v časopise British Medical Journal vykonala.

Medzinárodná pomoc poskytnutá Libérii, Sierra Leone a Guinei do konca minulého roka dosiahla okolo 1,09 miliardy dolárov. Choroba si v týchto troch krajinách vyžiadala podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) okolo 8900 obetí. Nakazilo sa vyše 22 000 ľudí. Šírenie choroby sa však v posledných týždňoch začalo mierne spomaľovať.

Podľa Grepinovej nie je chyba len v tom, že do postihnutých krajín zatiaľ nedorazila viac ako polovica sľúbených finančných prostriedkov, ale aj to, že svetové humanitárne organizácie nedokázali spoľahlivo odhadnúť množstvo potrebných peňazí. Kým Guinea informovala WHO o „rýchlo sa šíriacej epidémii“ 23. marca 2014, rozbehla sa prvá väčšia kampaň na pomoc západnej Afrike až v auguste toho istého roku a organizácie v nej žiadali len o 71 miliónov dolárov.

V polovici septembra 2014 odhadovala OSN, že na boj s ebolou bude treba asi miliarda dolárov, v novembri už ale odhad zvýšila o polovicu. „Problémom v tomto prípade nebola štedrosť darcov, ale fakt, že sa peniaze nedostali do postihnutých oblastí dostatočne rýchlo,“ dodala Grepinová.

Hlavný koordinátor OSN v boji s ebolou David Nabarro v januári uviedol, že humanitárne organizácie budú celkom na úspešný boj s doteraz najväčšou epidémiou eboly v dejinách potrebovať ešte asi štyri miliardy dolárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola